fredag 31 augusti 2012

Studiebesök del 2

Nu kommer fortsättningen på våran dag i Lappo.

Här kan du kika in om du inte vet eller minns var vi började.
Då kör vi igång med destination nr.2!

Perinnepuisto

Parken ägs av Lappo staden.
Som ni ser så finner man den riktigt ut vid vägen när man passerar Lappo på väg 19 mellan Nykarleby och Seinäjoki.


Tavlan inne i parken hade både karta över staden (röda pilar är de två platser vi besökte), men även en bra karta över själva parkområdet.

Över hela kartan fanns vetenskapliga namn utplacerade på olika områden, så om man sökte något skillt kunde man direkt se var man kunde hitta det i parken!

Denna park var ju mycket mindre än den vi besökte i Jokilaakso, men här fanns ändå många växter att titta på, även plantor man inte såg där.

Här började vi med att gå runt på sidan var det fanns mestadels ettåriga växter.

Hur kul är inte den blå blommans fröställning??! Den heter "Jungfru i det gröna", Tarhaneito, Nigella damascena.

Lite här och var såg man till personer som rensade och snyggade till stället. Så var det i hela Lappo stad! Det var snyggt överallt!

Leonurus sibiricus
Denna spännande växt hittade vi även på Jokilaakso i den stora örtagården, men vi visste inte säkert vad det var. Här råkade de ha en grupp av den i den långa bänken med blommor, och skyltad!

 
Dahlia
 På bilden nedan hittar ni Liten Atlasblomma (Clarkia bottae), Pappersblomster, en mindre variant av Vallmo och Besksöta.


Jag finner namnet "Besksöta" lite skojigt!
Namnen går liksom emot varann på något vis...
Hur som helst så ska man inte ta reda på om de små röda bären är beska eller söta, för inte heller dessa är ätliga! Blommorna påminner om en blålila tomatblomma.

Höstaster, har även jag hemma, lika frodig!


De slingrande gångarna förde en från perenner, till sommarblommor, till nyttväxter, buskar, träd och runt runt runt.

Efter annueller och perennerna börjar vi komma in på grönsaker och örter.
Först kom Krasse som hade brett ut sig åt alla håll. Där i mitten kan ni se en snygg plommonlila Vallmo med de fransiga kronbladen och snygga fröställningar! I bakgrunden skymtar Ringblomma.


Dekorativ och helt OTROLIGT DOFTANDE Krondill tillsammans med tomater som ännu inte mognat.
Om ni kastar ett öga på bakgrunden så är parken mitt ute på en stor åker.


Nu kommer vi in till "köket".
Här hittar man allt från ärter, bönor, kryddor, ätbara blommor, lin, samling löksorter, kål, kålrabbi, romanesco, blomkål, broccoli, och en hel massa annat! Har fanns t.ex. en växt som man kan torka och använda att göra cigarrer av! En annan växt kunde man använda som kaffe osv.


Att använda Isop som kantväxt, eller varför inte som kryddhäck, är både snyggt och praktiskt. De finns både vit och blå blommande, men den blå är väldigt dominerande och efter några år kan alla plantor vara blå!

Det finns flera snygga lökar! I min nya köksträdgård tror jag att ena lådan ska bestå av fler än en löksort. Här är t.ex Piplök, sommarlök, gräslök...


Vet inte om jag någonsin sett så stor Citronmeliss! Den ser nästan ut som en Spireahäck!

Mangold fanns också där. Den här är fotograferad nerifrån, för den var så stor och kraftig (tyvärr ser den nästan normal ut på bild) och den var högre än mig tror jag!


Här är fina Prydnadskålar och den URSNYGGA lilafärgade Kålrabbi.

Nedan finns en Olvon buske (Viburnum) som hade rikligt med bär. Vissa mer röda och vissa mindre. En del bär hade redan börjat bli svart. Och inne i busken kunde man fortfarande se svarta torkade bärklasar från tidigare år. Olvon bär är förstås inte ätliga!


När man står och läser på den stora kartan som fanns i början av parken kan man välja att gå till höger (vi började till vänster där de långa blom bänkarna fanns), Då får man omedelbart syn på den vackra ån som rinner igenom staden! På vänster sida ser vi några varianter av Spirea och på höger sida Aronia. Aronian ser inte så stor ut, men om ni tittar närmare på andra delen av fotografiet och jämför dem i höjdskillnad till en människa, då ser de aningen större ut!


Här behövs inte mycket ord... Ni ser alla hur vackert det är!


Vet inte om denna Rönn , Sorbus, är någon speciell sort eller om de skött den exemplariskt. Den var rund, tät och bred med massor av stora bärklasar. Jättefin!

I utkanten av parken, rätt nära vägen, gick en trappa av natursten ner mot vattnet.
Här fanns en plantering med mestadels ettåriga växter. Margurite var majoriteten.



Vet någon vad växten ovan heter?
De fanns i både rosa och lila färg, bladen påminner om något Ricin liknande...


Parken var riktigt intressant. Vädret var rätt fuktigt/småregningt, men helt okej ändå. Fotografierna blir lite råkigt när himlen är så mörk.
Ett stort minus var namnskyltarna!
Där fanns skyltar, men vi hittade många fel!
Kanske de hade använt Google translate? ett bra exempel var Kuunlilja, Lilja, Lilium! Men hallå?! För er som inte vet så är en Kuunlilja på svenska och latin Funkia och Hosta!


De är inte riktigt lik varandra direkt... Men antar att det finska namnet har förvirrat dem till att tro att Funkia är en Lilja  ;)

-----    - -    -----    - -    ----

Då var denna skoldag avslutad!
Dags att köra hem, ca 100km.
MEN... morgondagen kör vi på igen! Då blir det ett besök hos Lars-Ole Barkar och Marita Risku i Sundom, Vasa!

Mer får ni läsa i "studiebesök del 3" som jag skriver om som nästa.


- Kitty -

1 kommentar:

Marita sa...

Växten heter Cleome hassleriana - Paradisblomster och är en ettåring.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen