onsdag 9 mars 2016

Mera frön till årets grönsaksodling

Nu ska vi köra ett nytt inlägg med frön!
Jag har nämligen fått tillökning i min samling inför kommande odlingssäsong! Jee!


En del av fröna är tänkta till vinterodling i fönstret. Små gröna skott (microgreens) som ska ätas redan som små och aldrig planteras ut. Vardagslyx att klippa näringsrika gröna skott till smörgåsen som man odlat själv här inne i fönstret.

Vanlig smörgåskrasse ska jag ha på fönsterbrädan och så i omgångar, så att det alltid finns skördeklart. De är så smakfulla med sitt peppriga sting!
Citronkoriander blev jag tipsad om på jobbet. Den lär ska gro relativt snabbt och har en god smak. Även den ska jag ha inne så att jag får klippa av den, men antagligen kommer jag att förkultivera några plantor till köksträdgården också.


Portlak är en grönsak som jag aldrig smakat (tror jag iallafall). Den ser så vacker, glansig och saftspänd ut. Lär ska vara lite köttigare i smaken och är full med antioxidanter, vitaminer och omega 3! Den ska jag så lite till fönsterbrädan, men också till utplantering. Sorten jag hittade i handeln är 'Yellow'.
En annan som jag fastnade för var grönkålen 'Scarlet'. Den har en häftig lila färg, som jag tänkte att kunde pigga upp mina fönstergrödor/microgreens. Kan hända att jag driver upp några plantor till köksträdgården också.


Malabarspenat är ju lite spännande. Det är faktiskt en klättrande sort som kan bli 2-3 m hög. Den ska få växa tillsammans med bönorna i armeringsgallret.
Sommarmorot ska jag också så. Hittade en röd sort som heter 'Red Samurai F1'. Den kommer att ge en riktig färgstänk i maten eller salladen! Den har söthetsgrad 4/5, så jag hoppas den kommer att smaka gott också.


Men jag vet!!! Jag har sagt att jag ska köpa färdiga tomatplantor från jobbet och inte driva upp några själv!
Men nu blev det såhär (som vanligt) när jag var in och skulle köpa Portlak-frön... I fröhyllan hittade jag både chili- och tomatfrön som passar för frilandsodling. Kunde inte låta bli!
Körsbärstomat 'Tiny Tim' har jag haft förrut (köpta plantor) och de är en god sort som blir ca 60-90 cm hög.
Chilipeppar har jag aldrig haft i min köksträdgård. Nu ska jag testa sorten 'Piment d'Espelette' som ska passa för krukodling på friland. Det är inget het sort, så den kommer säkert att vara bra i matlagning, när man har barn som ska äta av samma mat.


Började fördriva mina tomat- och chiliplantor igår.
Jag hade fyra blötlagda torvbriketter kvar som jag satte tomatfrön i. Dessutom bredsådde jag alla chilifrön (fanns 8 st i påsen) och ca 10 tomatfrön i samma tråg. Sedan när de grott och blivit små plantor så skolar jag om dem i egna krukor.



Ett litet tips, som kan ha stor betydelse.
Gör en odlingskalender.
Den behöver inte alls vara invecklad, utan använd ex ett häfte och skriv ner datum när och vad du sår. Skriv när det gror, vilken jord du använt, vilket och hur ofta du använt gödsel, omskolning- och utplanteringsdatum, skörderesultat, misslyckanden och kommentarer som kan vara hjälpsamma inför nästa år.

Jag har skaffat ett nytt häfte där jag ska anteckna stegen i årets förkultivering och odling.
Ännu är jag bara på sida 1, som jag har döpt till Sådagbok 2016. Här skriver jag in datum för sådd, vad jag sått, hur mycket och vilken mylla/briketter jag använt. Sedan fyller jag i vartefter jag sår mera. Har lämnat en extra tom rad mellan nysådderna, så att det finns plats att skriva i när fröna grott. Här kan jag kommentera hur det växer, när jag gödslar och om plantorna blev rangliga eller starka.
På så vis har man lättare att beräkna hur länge på förhand jag ska förkultivera i mitt hem, med den miljö vi har här.


Här kan du se vilka frön jag köpte tidigare.


Kitty

  bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

Annica sa...

Vilken fin blogg du har :)
Jag gör min såkalender i ett excelark. En flik för årets odling och en flik för årets lärdomar :)

Malin sa...

En odlingskalender är guld värd. Har bokfört i många år
alla frösådder och förkultiveringar och skulle inte vilja vara utan dessa
anteckningar. Går alltid bakåt och kollar upp olika datum för olika sådder,
för att slippa göra om misstagen, för såna finns ju...;) h. Malin


Meta sa...

Härlig att kunna börja planer och förbereda även om det inte är riktig vår än. Malabarspenaten har jag odlat Den är nästan för fin att plocka av tyckte jag. Hade den i kruka och den ska ha mycket sol och en del vatten Tyckte nog inte att det var en höjdare men smaken är som baken heter det ju.
Ha en fin onsdagskväll
Kram Meta

lavendia sa...

Det ser SÅ roligt ut, men platsen vill inte räcka till, om man måste ha odlingarna inne. Citronkoriander låter som en rolig krydda som jag ska hålla utkik efter.
Vill gärna tipsa om vinterportlak. Den kommer upp både här och där och är bäst innan den går i blom. Men är man duktig klipper man innan. Den smaka - ja, vad ska jag säga - saftigt. Den går jättebra att äta med blommor också. Ett av barnbarnen gillade att komma och äta blommor. / Britt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen