lördag 10 oktober 2015

Höstsilveraxen 'Brunette'

Nu har hösten tagit ut svängen och låtit trädgården frysa till!
Jag ska blicka er tillbaka lite, innan det frös, då när knopparna började slå ut.. och sen tillbaka till nuet och frostnätterna!

Höstsilveraxen är en hög senblommande perenn som verkligen förtjänar att visas upp. Titta bara på bilden nedan! Kolla in dessa vackra blad!! Den är så snygg att kombinera med storbladiga växter, helst med lite ljusare blad, det är då den kommer fram!

28.9.15

Där borta under äppelträdet står den och stoltserar med sina höga vackra spiror i vitt! Den längsta blev ca 170cm iår.

Höstsilverax 'Brunette' 4.10.15

Det är inte alla år vi hinner se den blomma här uppe i norr. Men den här växten får man glädje av under hela sommaren och sedan kommer glansperioden när den slår ut i blom på hösten! Den har, för mig, blivit växten som berättar när kylan är påväg. Det är alltid en tid av spänning när den sträcker på sina knoppar just innan blomning. Kommer den att hinna slå ut sina många små vita blommor eller kommer frosten och biter den först??!! I år hann åtminstone två slå ut helt och det är jag riktigt glad för!

Men... Som alltid... När man njuter av den som mest... Då biter frosten! Och efter fyra frostnätter ser den inte så vacker ut mera. (Inte ens efter en..). Blommorna blir direkt bruna av frost och knopparna mjuknar och kroknar. I morsse var jag ute med kameran medans trädgården ännu var kall, frusen och krispig...

9.10.2015, morgonen efter frostnatt nr.4


Ja... det är ju faktiskt de flesta perenner som tar stryk av kylan. Vissa visar det tydligare än andra. Tå exempel är Hosta och Rodgersia. Alla dessa tre som jag nämt samsas här i samma hörn bakom stenen. En av mina favoritkombinationer här i trädgården, men en kombination som blir snabbt ful när termometern kryper under noll.

9.10.2015

Om den ändå hade fått en två-tre dagar till, då hade jag fått ännu rikligare blomning! Man ser riktigt hur bristningsklara knopparna är...

Actaea simplex 'Brunette', en sann favorit under hela trädgårdssäsongen!


Kitty

3 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

FIN! Sprider den sig alls med egen maskin?

♥Min Eden♥ sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Drömgården sa...

Den sprider sig inte hos mig iallafall, utan breddar på sig och blir mer skott nerifrån. Med tiden kan man nog dela dem.
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen