torsdag 15 oktober 2015

Lökplanteringen igång..

I år har jag gjort något som jag aldrig brukar göra. Jag har faktiskt klippt ner största delen av mina perenner! Först tänkte jag bara klippa en del för att underlätta vårstädningen, men sen blev det ju så mycket snyggare i blomrabatten! Dessutom blev det mycket enklare att se var jag kan plantera mina blomlökar.

Det blev inte så mycket nytt i entrérabatten denna höst. En påse Allium 'Purple sensation' och en påse Allium caeruleum. Satte en del tulpaner här förra hösten, så vi ska se vilka som kommer upp och vilka jag gräver bort sedan till våren.Nära trappan tänkte jag att de låga blå Allium-bollarna kunde blir sådär passligt synliga. Man får alltid tänka till lite var man sätter de lite senare och låga lökarna, risken är ju att de hamnar under någon perenn annars.


Allium caeruleum, Azurlök
Stenpartiet efter frostnatt, innan perennklippning
Igår hann jag plantera hela fyra påsar till! Två påsar Tulpaner, Tulipa Triumph 'Negrita' och två påsar Vinlök, Allium atropurpureum.

De flesta perennerna blev nerklippta i samband med lökplanteringen.


Kolla alltid informationen på påsen både nr du handlar och planterar.
Den hjälper dig både när det kommer till lyckade planteringskombinationer (höjd, färg, blomningstid) och ger planteringråd (läge den trivs i, planteringsdjup/-avstånd och planteringstid mm)
Med informationen från påsarna tyckte jag att färgerna gick ihop, Allium blir högre än Tulpanen och ger lite höjdskillnader, Tulpanen kommer att gå iblom tidigare, men troligen kommer de att hinna blomma samtidigt en stund innan Allium tar över (beroende på vädret). Sedan har jag ju planterat dem blandat med varandra i grupperna så att Tulpanerna blommar MELLAN/RUNTOM Allium!

Sen är det bara att invänta våren och hoppas det blev lyckat! Att fotografera vårblommande rabatter är bra inför nästa säsong, då vet man var lökarna finns, var man vill komplettera och vilka som synkade fint!


I andra änden av stenpartiet satte jag en likadan sats med Allium och Tulpaner.
Tror att det kommer bli fint sedan när de kommer upp som två grupper, bättre balans i rabatten.


Om ni funderar vad det vita i planteringshålen är så kan jag meddela att det är löknäring. Hade gärna använt benmjöl, men det råkade vara slut när jag skulle köpa.

Mer om mina lökar ser ni sedan då jag fått ner dem i jorden!Kitty

3 kommentarer:

Saga sa...

Här gick vi loss med nästan 300st vårlökar (tulpaner, narcisser, krokus och allium) i år. Nu håller vi tummarna för en spektakulös blomning i vår!

Drömgården sa...

Det var många! Satte ganska mycket förra året, så det blev bara strax över 60 lökar för mig iår. Nu håller vi tummarna för fin blomning nästa år!
/Kitty

Drömgården sa...

80 lökar ska det stå ;)
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen