fredag 23 oktober 2015

Tillväxt på bakgården

Förra hösten grävde vi upp på bakgården. Det var hörnet längst bakom stora stenen som skulle göras om helt... och förstås så ville jag anlägga något nytt också!

Det blev en stor anläggning med kantsten mitt i gräsmattan, för att skapa en grön gång av gräs mellan det nya och det gamla. Vi blev klara så sent i oktober, så vi bestämde oss att vänta till våren innan vi sår in gräs. Det var så roligt med det nya tillskottet, att få planera in växter, handla hem plantor från jobbet, flytta plantor från andra rabatter i trädgården... Ja, ni förstås.
Brukar säga att jag är trädgårdsnörd ända in i själen!

Men hur tråkigt ser det inte ut med sönderkörd gräsmatta efter grävmaskinen?!

Nedan kommer bilder från oktober 2014 vs. oktober 2015

28 oktober 2014
22 oktober 2015
Lade ni märke till högen med sten framför sandlådan på bilden från 2014?
De stenarna lus de stenar som är plockade ovanpå barken är sådana som kommer upp här så fort man slår ner spaden! Och vissa är ju verkligen stora. Sådana gånger är det riktigt skönt att ha maken i grävmaskin och bara peka och visa hur jag vill ha det!

En sak som ändrat är trädet i rabatten. En Pelarhäggmispel, Amelanchier spicata 'Obelisk', som jag fick av kollegorna till examenspresent. Det var så tung blötsnö som kom en vinternatt och bröt av det. Jättetråkigt!
Bytte ut det i somras till en Paraplyalm, Ulmus glabra 'Pendula'. Det har lite annan form och står färdigt på en hög stam. Känner mig riktigt nöjd!

Sedan övervintrade inte Droppaxen för mig, så på deras plats står nu Randgräs, Phalaris arundinacea,  och Tuvrör, Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster'.

13 oktober 2014
22 oktober 2015
28 maj 2015, Såhär såg Pelarhäggmispeln ut efter vintern. Kunde inte rädda den!
Det ser absolut mycket trevligare ut sedan gräset växt till sig!
Kändes som att det tog en evighet i våras innan det kom igång efter sådd. Kastade lita av Bayers kalk-gödselblandning 2-3 gånger under sommaren, och det tycktes funka! Vi hade faktiskt en mycket grönare gräsmatta iår. Kan rekommenderas!


Vill ni se mer inlägg från projektet på bakgården?
Kika in HÄR, HÄR och HÄR isåfall!


Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen