söndag 25 oktober 2015

Höstfärg och brinnande Aronia!

Ute är det lite råkallt och temperaturen droppar till noll mellan varven. Många träd och buskar har redan fått bruna blad, eller tappat dem helt. Ännu finns det sorter som försöker hålla hårt i de små darrande stjälkarna, men bristningspunkten börjar vara nära, snart släpper de taget och bladen faller ner till marken.

Sedan finns det sorter som exempelvis Aronia som har några glansdagar innan det är kört!


I bakgrunden kan man se äppel- och päronträdet, brudspirea, vitbrokig korallkornell och rödbladig smällspirea som fortfarande bär sina blad. Framför dem står det lilla Aroniaträdet, (jag har själv ympat in en bit av en aroniakvist på en liten Rönn som jag drog upp i vår skog) som nu bär vacka rödrostiga blad.
Om man tittar i vänstra kanten på bilden så skymtar även lite av aroniahäcken som ifjol planterades i bakhörnet...

Aronia i höstfärg, i bakgrunden vitbrokig korallkornell, rödbladig smällspirea och äppelträd.
Aroniaträdet beskars ordentligt i våras för att bilda en rund och tät krona. På bild i blom 21.6.2015.

I bakre hörnet har aroniahäcken fått en brinnande röd höstfärg!
Den piggar minsann upp!Kryprips, Ribes glandulosum, som planterades i juni har växt och fått långa långa slingrande grenar. De kommer jag att korta av ganska kraftigt till våren för att få tätare plantor. Även denna får höstfärg och passar därför som låg buske/marktäckare intill Aronia.

Nyplanterade Ribes glandulosum, Kryprips 7.6.2015

Det är intressant att jämföra bilder från olika månader. Att se trädgården skifta från en färg till en annan, från en blommande period till en annan blommande period. Trädgårdens liv!

Samma hörn 9.7.15 då Manchurisk valnöt ännu hade stora gröna blad och strandiris, gula dagliljor och incarvillea blommade
Incarvillea 9.7.2015
Den här skylten köpte jag på Sunds Trädgård i våras. Den stämmer så bra enligt mig. Trädgården blir aldrig klar, den är alltid "Under construction"!Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen