söndag 7 februari 2016

Sommarens "To do - lista"

En trädgård blir ju aldrig klar.

Det finns alltid jobb i en trädgård, eller terapi, som man också kan kalla det.
Trädgården behöver ständigt underhåll och skötsel för att växterna ska orka ordentligt och för att det ska se snyggt och välhållet ut.

Det är verkligen terapi för själen att gräva i jorden, se de egna grönsakerna växa, njuta av en stund på uteplatsen och binda buketter av trädgårdens växter!

Här ska jag lista några av sakerna som borde göras inkommande säsong:

1. Måla huset och garaget
(okej, inte direkt trädgårdsprojek, men ändå stora projekt ute både tidsmässigt och kostnadsmässigt!)

2. Ta bort gräs och anlägga en ny gång runt norrhörnet av huset. Göra en ny blomrabatt utmed den nya gången.
Planerna till denna är redan i full gång! Ett inlägg om detta lade jag upp för ett par dagar sen (hittas här).

3. Fixa ett bättre stöd för hallon och björnbären i den ena odlingslådan.
För tillfället finns bara ett par stödkäppar som stöder upp plantorna. Långt ifrån optimalt, men det var en tillfällig lösning som funka sålänge plantorna var små.

4. Göra om den upphöjda rabatten vid stora stenen.
Första sommaren (2004) då jag började på med trädgården så plockades lite natursten som en ram framför den stora stenen på bakgården. Där planterades lite perenner som jag grävt upp hos både min mamma och syster. Omgivninen där har ändrat ett par gånger redan och inne i ramen har en del växter blivit utbytta. Den är ändå alltför vildvuxen, så en restaurering ska sitta fint!
Ett inlägg om utvecklingen runt blomrabatten 2005-2012 kan ni kika på här.


5. Flytta rabarber.
Känns lite onödigt att använda en hel odlingslåda för rabarber. Jag har inte så många lådor, och vill gärna odla mer grönsaker. Rabarbern är väldigt fin och frodig i lådan, men dess stora blad sträcker sig för långt ur lådan och tar därför rätt mycket plats. Var jag planterar dem är inte helt bestämt ännu.


6. Fixa grönsaksodling i tunnor.
Jag har tänkt skaffa mig ett par metalltunnor att odla i. Fristående tunnor är en bra lösning om man inte gillade platsen de stod på en säsong, så kan man flytta dem till en annan plats följande säsong. Kommer att halvera den ena tunnan så att det blir två att odla i för Zuccini och Mangold mm. (eventuellt planterar jag ena rabarberknölen i den andra). En tunna ska få hållas hel och anläggas varmbädd i (inlägg om det hittas här). I den höga har jag tänkt ha gurkor och ev. pumpa.

7. Förstora ytan med betongplattor vid planteringsbordet.
Själva bordet tar upp nästan hela ytan, så här har gräset minst sagt blivit lidande! Jag använder området flitigt, så gott som dagligen. Mera yta att stå på behövs! Plattorna som används här har jag gjutit själv i hemgjorda formar.


8. Lekplats för barnen.
Förra sommaren fick Alva sin efterlängtade blomrabatt att ta hand om själv. Den blev placerad intill sandlådan och på andra sidan sandlådan påbörjades ett utekök av lastpallar som aldrig blev klart. Sandlådan börjar bli gammal och föll sönder till hösten.
Till sommaren ska sandlådan tas bort helt, uteköket ska bli klart och ett bord med bänkar placeras där sandlådan nu står.

2.8.2015
31.12.2015
9. Ta upp de gamla bärbuskarna och plantera nya.
När vi hösten 2012 grävde upp bakgården och anlade ny köksträdgård och stenkant mot skogen så hamnade mina bärbuskar att stå i påsar under tiden... okej, de stod ute i påsar över vintern och planterades först följande sensommar typ. Det var maken som planterade dem. De skulle stå på en upphöjd plats med bara hård fyllnadsjord. Jag hade förklarat hur stora gropar han är tvungen att gräva för att de ska ha tillräckligt med lucker jord för att orka växa. Slutligen vet jag inte hur stor grop det blev eftersom det var klart när jag kom hem. Buskarna är klena och orkar inte växa eller ge skörd (Det är 2 vita- och 2 röda vinbär). Endast krusbären mår rätt bra och gav en hygglig mängd bär. De 2 svarta vinbärsbuskarna finns ej mera.

Fyra av mina sex bärbuskar
Blev ju en hel del dethär!
Vart efter jag funderade över kommande säsong så dök det upp bara mer och mer som behöver åtgärdas. Vet ju inte om vi hinner med allt på en säsong, det återstår att se.
Sommaren är ju den årstid jag jobbar som mest... 

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

lavendia sa...

Som sagt - det var en hel del. Men det mesta roliga saker. Ibland kan jag sakna trädgårdsprojekt. Ändå blir ju en trädgård aldrig färdig och min är absolut inte komplett och utan fel. Vi får se vad det blir i år. / Britt

♥Min Eden♥ sa...

Ja du, det var pretty much :D Men det är bra att ha en lista... :D Vi får hörs angående träningen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen