lördag 23 december 2017

Lucka 23


Så kommer äntligen det stora inlägget om julbinderier och buketter!

Inlägget som jag fått flytta på flera gånger pga att jag inte haft tid att fotografera! Det är mycket på jobbet nu inför julen, så det finns ingen extra tid. Idag åkte jag iväg tidigare för att hinna kika på buketterna och fotografera dem.

Det är dagen före julafton och nu kommer dagarna då många får hem gäster eller själv åker iväg som gäst. Då funderar man ju: "Vilken typ av bukett kommer passa min dukning?" Jag ska visa er ett arrangemang i stickmassa och åtta buketter i lite olika färgteman. Förhoppningsvis får ni lite ideér om hur ni vill ha eran bukett. Sen kommer ju nyårsfirandet, och flera av dessa buketter passar bra till det också.

(Alla dessa buketter passar givetvis att ge bort som gåva också)

Först ut är de ljusa buketterna.

Grönt & Vitt

Den första buktten är med vita tulpaner och hyacinter. Här behöver man tänka på vilka gäster man ska ha, eftersom hyacinten avger en rätt så stark doft som många kan reagera på, speciellt om man har den på bordet, mitt under näsan. Man vill ju inte ge huvudvärk till sina gäster. Men tycker man om när det doftar lite extra så är detta en jättefin bukett. Annars kan man ju även ha den en bit från matbordet, men då är den inte längre en del av dukningen.

Här är det använt flera olika gröna material som exempelvis Salalblad, pistach och sembratall. Tallen ger en härligt grön och vintrig känsla med sina långa gröna barr.I den andra buketten är det mindre vitt och mer fokus på grönt.
Salalblad, Sembratall, ormgran och pistage bildar en snygg grön bas tillsammans med den limegröna krysantemen. Några vita tulpaner och en vit amaryllis som ännu är i knopp. När amaryllisen slår ut kommer det att bli lite mera vita ytor i buketten. Hjortar i ljust trä kikar upp mellan blommorna.Tallen med sina långa barr ger en häftig, snygg och skogslik effekt!


Stora vita 'Anastasia' krysantemer tillsammans med vit hyacint och gräddvit/champagne färgade nejlikor.Vitfärgad Limonium gör denna bukett krispig och vintrig, men väl balanserad med grön och grågrön bas i form av storbladig eucalyptus, blåen och salalblad. Gråa hjärtan i metall har stuckits ner i buketten.
Ljusa buketter med en hint av färg

Den första buketten som jag ska visa går fortfarande i det grön-vita temat, men med en färgklick i två röda nyanser som Alstroemerian ger. Här är det gröna förhöjt med en kvist av limegrön krysantem. En snöflinga i ljust trä får pryda buketten.
Långa kvistar av ormgran och eucalyptus gör att buketten får en bred form som är lite yvig. Man har använt mer grönt än blommor.Den smala skogsgröna ormgranen och den grågröna eucalyptusen ramar in buketten och framhäver blommorna.En Amaryllis som varit mycket populär iår är denna vackra i aprikos färg.
Den är väldigt snygg med gråa toner, vilket den får av eucalyptus. I denna bukett finns tre olika eucalyptussorter, med olika färg och storlek på bladen. Den ena har "blommor" som ser ut som klasar med små bär som tar upp toner av amaryllisen. Nejlikorna är ljusbleka champagnefärgade. Buketten ramas in med Sembratall.
 Grönt , vitt & guld

Lite metalliska färger som guld och silver (eller glitter) kan ge en fin effekt i buketten. Det blir på en gång lite festigare. Detta kan man uppnå med färgade blommor eller dekorationer i buketten.

I denna bukett är det guldfärgad skimmia som piggar upp buketten (perfekt för jul- eller nyårsafton). Övriga blommor är tulpaner, freesia, blåen och ormgran.


 
Rött

Denna bukett är som en hyllning av lökväxter.
Den innehåller vita och röda tulpaner samt röd amaryllis. Som grönt används Salal, Ormgran, Småbladig eucalyptus och Aspidistra. Runt blommorna finns tre stjärnor i näver som dekoration och för att skapa lite intressanta detaljer. En lite mindre bukett som inte tar så mycket plats.
Plats. Det är något man också behöver tänka på när man planerar buketten till en dukning där man ska ha rum för tallrikar, glas, bestick, servett och eventuellt andra dekorationer och ljus. Det kan ju även hända att något av maten ska rymmas på bordet...


 Följande röda bukett har fokus på tulpanerna.
Röd Skimmia passar fint ihop med tulpaner och används mycket i buketter till jul. Den framhäver blommorna och fyller ut buketten på ett bra sätt.
Grönt här är en storbladig eucalyptus som har klasar med små "knoppar", sembratall och ormgran.
Även här har man använt trästjärnor som dekoration, men en enklare variant.Ett tips vid användning av tulpaner:
1. Förvara buketten svalare, så ränner inte blommorna iväg lika snabbt, och hållbarheten förlängs (gäller i princip alla snittblommor).
2. Ungefär varannan dag kan man behöva lyfta upp buketten från vasen och dra ner tulpanerna och ge dem en ny snittyta, de har en tendens att sträcka på sig i buketten. Gör ett rakt snitt. Det ger en mindre snittyta som gör att tulpanen inte dricker lika snabbt och åker iväg.
3. Lök- och knölväxter vill inte ha blomnäring i vattnet.

Arrangemang i stickmassa

Arrangemanget är gjort i en kruka/skål med våtstickmassa (grön oasis).
Vit ranuncel, vit kvistnejlika, röda nejlikor, brezelia och olika grönt bildar ett riktigt skogslikt och juligt arrangemang tillsammans med grankotten. Ett lågt och bra arrangemang som passar utmärk att ha mitt på det dukade bordet utan att det skymmer personen som sitter på andra sidan bordet.

Att tänka på när man använder stickmassa är att den ska blötläggas innan man sticker i blommorna. Kom även ihåg att fylla på lite vatten i skålen nu som då, annars torkar stickmassan och blommorna vissnar.Det är viktigt att göra en bas i arrangemanget för att få stickmassan täckt. Den vill man inte ha synlig. Att blanda olika gröna material blir snyggt och levande. Här är blåen ett väldigt fylligt och bra, men ändå luftigt material. Eucalyptus och ädelgran tillför en grågrön kontrast mot det rena gröna.


Det var alla jag hade att visa denna gång.
Det finns ju hur mycket olika som helst, olika färger, former, stilar, material.
Denna gång fick jag helt enkelt använda mig av det som fanns att tillgå.

Hoppas ni fick inspiration av bilderna!


Kl. 13 idag kommer inlägget med vinnaren från lucka 20.
Missa inte det!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen