söndag 19 juni 2016

Bladkombo och rosenknoppar

Lite småpiff här och där, det gör att trädgården börjar kännas mer och mer som att jag har fått något gjort och att det börjar ta sig.

Skylten "VARNING för ogräs" känns väldigt passande nu när jag inte kan krypa in i rabattenn och ränsa! Det skulle verkligen behövas!
De stora bladen som syns till vänster i bilden är en nyinköt blå Martorn med stora blommor. Fär finns plantor av småblommig martorn sedan tidigare, både en hög och en låg sort.Min Poppius ros (rosa midsommarros) har inte lidit det minsta av det dåliga vintern. Den är grön och frodig och ställer sig med knoppar. Kanske vi får midsommarblomning iår, förra året kom blomningen sent, först i början på juli. Allt blommade ju så sent förra sommaren. Just 'Poppius' är så vacker med sina rosa blommor, i övrigt är den rätt lik midsommarrosen, men den blommar i vitt. Blomningstiden på dem är ungefär lika. 'Poppius' är härdig i zon 6-7 i Finland och midsommarosen 'Plena' till zon 7.
En annan ros som klarat vintern lika bra är Rosa 'Blanc Double de Coubert'. En vit halvfylld ros med kanska stora blommor. Knoppen är ljusrosa, men klarvit som utslagen. Rosen hör till Rugosa-släktet och är härdig till zon 5 i Finland.I rabatten runt körsbärsträdet (där rosen från bilden ovan finns) har allt klarat vintern. Den ena Höstsilveraxen 'Brunette' som blommade för första gången ifjol är i liv men är pytteliten, Den andra höstsilveraxen 'Pink spike' som alltid varit lite klenare är iår större och starkare än aldrig förr!
Alunrot här brukar alltid ha kvar blad till våren, men det hade ju inget vintergrönt med blad iår... De klarade det ändå fint (hann bli orolig ett tag) och har redan fin storlek och frodiga plantor.


Gillar kombinationen När den gröna marmoralunroten har mörk ådring i mitten som tar upp samma färg som med mörka bladen på de som står bredvid.
Gillar att fotografera blad efter regn! Tänk att små vattendroppar på ett blad kan göra bilden så mycket intressantare än ett torrt blad?!

Idag är det utlovat uppehåll, (det har mest bara småduggat) och förhoppningsvis några dagar framöver.
Jag har varit ut i trädgården, planterat en del av alla växter som blivit köpta, och ränsat lite ogräs...
Den här gången hade jag sällskap... Mer om det senare idag!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen