tisdag 14 juni 2016

Bland kålar och dillvippor

Jag har drivit upp silverlök, för att snabbare få en större lök. Innan jag kunde plantera ut dem började de dock bli långa, hängiga och med torkade toppar.
Vid utplantering såg det inte alls lovande ut.
Taniga rötter som inte höll fast någon jord alls när jag skulle lyfta upp dem.
Lät dem vara där ändå och hoppades på det bästa. Den första tiden såg jag hur de var helt vita och låg på jorden...
För ett par dagar sedan när jag tittade till dem så kunde jag se att de skapat nya lökstjälkar som börjat sträcka på sig. Men se bara! De lever och växer. Man ska aldrig ge upp hoppet!
Rädisorna som såddes i raden bredvid börjar nu vara nästan skördedugliga redan!


I en annan låda sådde jag en lila variant av grönkål från hörn till hörn som delade in lådan i två trianglar. På ena sidan bredsåddes dill och på den andra sattes mangold-frön med lite mellanrum. Mangold hade jag frön till sedan tidigare, men de grodde dåligt. Har kompletterat med nya frön nu senare.
Det ska vara mycket dill!! Älskar dill!
Dill är gott på fisken, på smörgåsen, på potatisen, i sallad och på lite allt.
Hoppas få så mycket att jag får frysa in lite också.I ett inlägg nyligen nämnde jag att jag väl kunde ha sått mera spenat i odlingslådan där jag har huvudsallader. Kände i efterhand att jag hade väldigt dålig bild i inlägget, där locket stod i vägen.
Därför kommer en ny och bättre bild nu. Det är så tomt i lådan ännu, men det kommer förhoppningsvis bli fullt när salladen växt till sig. Det är bra att utnyttja utrymmet och så in sånt som kan skördas snabbt under tiden man väntar på att annat ska växa sig stort.


Det är nästan obligatoriskt att tugga på spenat eller salladsblad varje gång man går i köksträdgården.


Romansalladen börjar bli så stor och fin! Ser bara på ådringen i bladen hur saftig och krispig den kommer att vara när jag ska sätta tänderna i den!
Dillen skördar jag av lite hela tiden, men rädisorna har gått i blom. De första spenatplantorna har också gått i blom, men jag skördade dem tom innan. Bara jag kan böja mig snart så ska jag dra upp dem och vända ner dem i jorden så att de får bli maskmat och bli till gödsel.
Får säga att det var tur att lite sommarmorötter blev sådda här i mars, för jag har inte fått sått resten av morötterna ännu!! Snart börjar det bli lite sent med det... Måste försöka få nån att komma hit och så dem...


Luftlöken har repat sig fint efter stormen och börjar nu förbereda sina lökar i topparna. Att jag kan gilla denna växt! Den är så dekorativ när den får sina "lökar i luften".
Intill löken har också tagetesplantorna börjat repa sig och kanske den också står i blom snart igen.Den vita blåklinten har grott, förrutom i hålen jag fick fylla efter att nån katt har hoppat ner från stenkanten via min låda och gjort flera centimeter djupa hål! Förstås precis där jag sått! Grrr!!


Nu har också rucolan grott.
Det dröjer inte länge för den att växa upp så att jag får börja skörda av den!


Det var en liten uppdatering från min köksträdgård. Något som inte repat sig så bra är frilandsgurkan. Blev ingen bild tagen av dem, men de ser inte välmående ut alls!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Röda rhoddisen heter "Nova Zembla". Grejen med den var att jag hade ju egentligen köpt en vit, men när jag köpte den var den fel märkt. JAg skulle ha fått returnera den, men jag tyckte den var så vacker så den fick stanna. Den var väl inte den härdigaste rhoddisen, och den har verkligen lidit av vintern, många kala kvistar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen