fredag 25 januari 2019

Frossar i frön!!!

Så var vi här då igen... i fröträsket!
Även om man sitter på lådvis med frön, så behöver man komplettera med lite nya sorter, eller odlingsfavoriterna som behöver skaffas mera av.


Även om jag skaffar mera frön, så betyder det inte att jag impulsköper utan att tänka mig för!

Jag har sorterat mina frön i tre lådor i flera olika grupper.
Varje grupp har ett eget uppmärkt mellanblad. Det gör att jag enkelt hittar det jag söker när jag vill så något, men det gör det även snabbt att checka vad som finns för lite av, vad som är slut och vad som finns mycket kvar av.

Jag är allt annat än pendantisk, men har fått höra vid ett flertal tillfällen att jag både är pedantisk och lite kontrollfreak när det kommer till trädgården och odling. Kanske min frösortering klassar in där också?Ifall man enkelt kan förenkla livet inom ett visst område, varför inte göra det då?
Det kräver att du en enda gång plockar ut alla frön och sorterar dem enligt önskade grupper. Klipp några pappersbitar som passar storleken på din låda och som är högre än påsarna. Sedan är det bara att skriva på dem och plocka in dem i lådan. KLART!


Det rymms massor av frön i lådorna, så jag tror att det är lätt att lura sig själv med hur många påsar man egentligen sitter på... Här är säkert ett par hundra påsar... gissar på 60-80 påsar/låda...Plötsligt dimper det ner en beställning i postlådan...

Det är lätt hänt att man klickar ner lite mer i köpkorgen än man hade tänkt sig...


Men min åsikt är nog att allt jag beställt är bra sorter som kommer bli en glädje att odla.
Nyttoväxter mest, men ett par blommor också. 

Olika kålsorter, asiatiska kålar, spenat och sallad mm blev det ett par påsar av. Här är både tidiga sorter och sådana som tar mer tid på sig innan de är skördeklara.

En bra blandning av både färg, form, smak och med olika skördetider. 


Baljväxter har jag nog en del frön till, men ville pröva lite nya sorter.

Ärten 'Half Pint' är en buskärt som hålls låg. Funderar på att ha den som kantväxt och i krukor.

Störbrytböna 'Matilda' med vacker blomning.

Bondbönor gillar jag. Ska testa sorten 'Karmazyn' iår, som kompliment till de 2-3 andra sorter jag redan har frön till...


Har en del chili och tomatfrön kvar från förra säsongen, men vill ju förstås testa lite nya sorter också. De två jag valde landade väl i min köpkorg delvis för sitt utseende, men också för att de lät intressanta.


Var ska jag ha rum att odla dessa tomater??
Ja det kan man fråga sig. Mitt stora växthus är ju faktiskt hela 1 kvadratmeter stort!


Dessa tre grönsaker var mest bara för att fylla på för att ha tillräckligt med frön.
Sådana som hör till bassortimentet, typ...


Zucchini ska det odlas mer av igen. Förra säsongen var ett riktigt zucchiniår, och jag har både ätit dem färska, använd i matlagning, fryst in och gjort "gurksallad" av dem.

Pumpor är roliga att odla. Nu ska jag testa några nya sorter, som dessutom är ganska fina. Myskpumpa 'Futtsu Black Early' och Pajpumpa 'Sweet Dumpling' är vackra att se på och mindre i formatet. När man har stora pumpor så ska det användas också när man en gång påbörjar en ny pumpa, annars går den snabbt i spillo.


Lite blommor blev det också.
Mörklila luktärter, en vacker solros och två zinnior.


En liten beställning...
Men visst var det en fin samling av lite alla möjliga olika grödor??!!


Man har ett ärende i den lokala trädgårdshandeln och bara MÅSTE gå via fröhyllan. Påväg till kassan upptäcker man ännu att det kommit in nya stora odlingsbrickor, som bara kommer bli sååå perfekt att ställa alla krukor på under förkultiveringstiden.

Denna gång kom jag bara ut med fyra fröpåsar när jag gick in till Sunds. Helt otroligt, i know. Det blev bland annat mera frön av snittselleri/bladselleri. En storfavorit som är lättodlad och kan användas i de flesta maträtter. Det är egentligen som en slätbladig persilja som smakar selleri. Superb som bas i grönsakssalt!


Är så svag för vita och "svarta" (mörklila/vinröda) blommor!!!
Iår ska jag ha ännu mera mörk blåklint. Den är så otroligt vacker. Dessutom ska jag odla blomstermorot för första gången. En dekorativ 2-åring som är trevlig när man ska göra buketter.


Jag har alltid odlat sommarmorötter, men iår ska jag odla vintermorötter också. Vintermoroten ska hålla lagring bättre, så vi får se hur mycket det skiljer.


Där fick ni se lite bilder från mina frölådor och vilka sorter jag skaffat till iår.
Vill ni se mer så är det att kolla under etiketten "frön" som finns i bloggens högra spalt.

Det är konstigt...
Jag har så mycket inspiration som bubblar i mig, men ingen ork.
Jag har inte sått ett endaste frö ännu. Oftast brukar jag inte så förrän i februari, men iår hade jag tänkt börja redan runt december-januari. Men så blev det inte.

Ha en bra helg!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen