söndag 30 juni 2013

Familjesemester, del 2

 Dag 2 på resan
 
En av barnens favoritplatser, BOLLHAVET
 Viking Lines Amorella fick bli dagens transportmedel som skulle föra oss över från Åbo till Stockholm.

 
Här är vi och tittar på när andra passagerare stiger på och går av i Mariehamn, Åland.
Grace råkade vara där samtidigt.

 
Stora mjuka Ville Viking var ombord för att krama om barnen! Alva var lite blyg när vi träffade på honom första gången, men när han dök upp i taxfree och bjöd på godis så vågade hon gå fram. Ombord hade de även annat program för barnen uppe på 10 våningen ss. dockteater, lekar, XboxKinect, och rum fyllda med leksaker och ett hoppslott mm.

 
På kvällen kom vi fram till Stockholm och gav oss ut i trafiken! Ingen trafik vi är vana med, men med hjälp av GPS gick det fint!

 
Vi körde ner 260km till en ort intill Vättern som heter Ödeshög. Klockan var över elva på kvällen när vi kom fram och vi var alla helt däckade! Här övernattade vi på ett mysigt hotell/vandrarhem som hade JÄTTESKÖNA sängar! Där sov vi gott i vår familjesvit!
 
Dag 3
 
Ödeshög kyrka
Vi vaknade till till ett helt fantastiskt väder och gick ner till caféet där våra frukostsemlor med kaffe/juice väntade på oss. Dörren stod öppen ut mot det lilla torget så vi bestämde oss för att ta en promenad runt den lilla staden innan vi packade ihop och fortsatte färden mot Malmö, Skåne.

 
Intill en skola fanns en trevlig park där barnen kunde gunga, balansera, krypa i tunnlar, åka rutschkana och testa styrkan i armgång. Alex var imponerande! Han har den såkallade finska råstyrkan (suomi-sisu) i sig! ;)

 
Samhället var fint och idylliskt med gamla trevliga kvarter. Passerar man här och behöver övernatta eller bara stanna till för en paus så kan man gott göra det här. Sååå lugnt och skönt!
 
När man sedan fortsätter färden så ska man göra som vi gjorde. Ta inte E4! Ta det som en gång i tiden var Sveriges vackraste landsväg! Den går utmed Vättern (det är väl sveriges näst största sjö?) och längre fram kör man igenom den fantastiska orten Gränna.
 
Vättern. Bilden tagen genom bilfönstret från landsvägen.
 
Bilderna säger ganska mycket själva, behöver kanske inte tillägga något...

Torget i Gränna
Väl inne i Gränna parkerade vi bilen på torget och gick ner till gatan med de vackra husen och mysiga små butikerna. Hela samhället är i en slänt ner mot sjön så här är många backar och branta vägar.

 
Det vi stannade för var väl den äkta polkagrisen från Gränna!

 
Ivriga barn påväg in i godisbutiken!
Det fanns "den äkta" i var tredje butik efter hela gatan, men vi valde att gå in i två som hade skylten "kokning pågår" i hopp om att få se när de hanterar sockermassan och klipper polkagrisar. Tyvärr var det nog så att skylten antagligen var mera för att dra in kunderna, ingen kokning pågick! Det enda vi såg var en man som satt inne i "kokrummet" med ryggen vänd mot oss och rullade in polkagrisar i papper...

 
Beslutsångest??!!
 
 Vi  körde vidare, lunchade i Jönköping (som är en helt fantastiskt vacker plats att köra in till i södra änden av sjön Vättern) och körde sedan ända ner till Malmö. Södra Sverige har helt annan natur och omgivning än Finland. Det är så vackert och kameran fanns i min hand nästan hela vägen ner! Jag kan absolut tänka mig att åka på semester till Skåne igen!
 
Nu ska vi åka iväg till Folkets park. De andra har vilat lite efter frukosten sålänge jag tittat igenom mina bilder (som är MÅNGA).
 
Vi är redan inne på dag 6 och har våran sista heldag i Malmö innan vi imorgon kör upp till Stockholm.
I nästa semesterinlägg kommer mer om våra utflykter i Skåne!
 
 
- Kitty -

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Va underbart....NJUT... :)
/nina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen