lördag 10 augusti 2013

Öppen trädgård Finland, del 2

Nu ska vi fortsätta med flera vackra trädgårdar som jag besökte under öppna trädgårdars dag som ordnades förra söndagen. Vill ni se inlägget från trädgård nr.1 och 2 så kan ni gå in HÄR.
 
Nu har vi kommit till trädgård nr.3
Tanja Aumanen
 
 
Huset finns på ett gammalt bostadsområde i Jakobstad där det är mestadels äldre hus.

 
Entrén tyckte jag att var väldigt inbjudande. Det frodiga prydnadsgräset mjukade upp intrycket och på / intill trappan fanns grönsaker och gräs mm i krukor och hinkar.


 
När vi gick runt hörnet till bakgården stötte vi på detta snygga lilla växthus av gamla fönster. Så snyggt! Det är ungefär ett liknande som jag hade tänkt bygga i min köksträdgård (eller på terassen), men det har ännu inte blivit av...

 
 Här ska ni få några överblickar av bakgården, så ser ni bättre varifrån de kommande bilderna är tagna.Byggnaden på bakgården är deras Ateljé
 
När man går upp mot ateljén har man bra utsikt över hela trädgården. En ovanlig gul växt stack ut ur mängden. Tror att detta är en färgtistel. Den hade verkligen intressanta knoppar, som nu var påväg att bli gula runda tistelblom.


Vi fortsätter in till ateljén för att titta oss runt. Kan tänka mig att det är gott tt sätta sig här på terassen med en kopp kaffe och suga in inspiration från omgivningen! Den fina Wiskeylådan med en rödbladig smällspirea fattade jag tycke för. Ovanför ser man en av konstverken med två tekniker bladat i en tavla, både målat och metall!


 
 Först kom man in till ett uterum, här fanns lite olika böcker framme där man kunde hitta konstverk av bl.a. konstnären Tanja Aumanen och smeden Peter Hedman.

 
Gillar ju själv att måla, men pga utrymmesbrist har det blivit lagt på hyllan. Oj vad jag skulle trivas här!
 
Utsikten från sittplatsen på ateljéterassen
 På vägen ner från ateljén ser man ett buskage till vänster (Man ser det när man går in till bakgården också, men hade ingen sådan bild). Sandra var tvungen att ta en närmare titt på konstruktionen... Det ser ut som en häck, av klematis, men inne såg man några störar, och kanske där var nåt band också. Tänkt så snyggt när det är i full blom!
 
 
Vi fortsätter ner mot huset. Här hade tanja sått vit rosenskära, åtminstone stod det på påsen att dom var vita... men här finns tre färger! Men jag gillar dem alla! Den blå-gröna kålen gav ett fint djup i rabatten. Något som är bra att tänka på i rabatterna är att bommor inte är allt. Att lägga en extra tanke på bladfärger och former brukar alltid löna sig.
 
 
 
Bakom rosenskäran fanns ett naturligt växtstöd, typ lika som ni kommer att se på följande bild...

 
Köksträdgården i odlingslådor. Här frodades bönorna i gröna buskage uppefter den fina spaljén av grenar från naturen. I lådan fanns sallad och kryddväxter mm. Väldigt smart och snyggt att ha odlingen intill trappan, bara att stiga ut och skörda! Samtidigt så förhöjer det hela entrén från bakgården.

 
 Mittemot trappan fanns det otroligt mysiga växthuset, orangeriet.
Här har man först murat upp en fot och bakvägg av tegel. Golvet är också av en typ av marktegel. Utanför växer Ringblomma uppefter stenfoten, den är ju ätlig (för er som inte visste det). Genom fönstret kan man se kryddväxter i terracottakrukor.
 


 
Inne växer långa gurkor, majs, tomater och paprika mm


 
Kryddskyltarna som hon hade till salu där var väldigt lik de som vi tillverkade på skolan till vårat PopUp-projekt.

 
Bakom växthuset fanns en grön rabatt med formklippta buskar, och en stor uppstammad Rönn. En betongbänk och ett vattenbad med krasseblommor väckte mitt intresse.
 
När vi sedan skulle söka oss iväg så gick vi andra vägen runt huset, det fanns några meter tomt på sidan mellan huset och vägen (som syntes bra på de första bildern). Här komm man till en stensatt gång med planteringar på sidan. Gången var anlagd av naturstenar, inte kullersten, utan kantiga stenar. Det kan inte vara det lättaste att hitta så många stenar med en sida som är så platt! Men slutresultatet blev jättesnyggt!
 

 
 Nu hinner vi inte med fler för denna gång!
Trädgård nr. 4 & 5 är ännu på kommande!
 
Ha en fortsatt trevlig helg!
 
 
 
Kitty
 
 
 
 

2 kommentarer:

Liljas Corner sa...

Det är intressant att se trädgårdarna en gång till lite senare. Speciellt med någon annans ögon. Det fanns mycket jag gillade i den trädgården. Orangeriet förstås, men också många växtkombinationer.

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Det är roligt att besöka andras trädgårdar. Inspirationen bara flyger över en.
/Sylvia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen