torsdag 15 augusti 2013

Öppen trädgård Finland, del 3

Fortsättningen på "Öppen trädgård" som ordnades runtom i Finland söndagen den 4.8.13
Så har vi kommit till trädgård nr.4

I den här trädgården samlades det på träd och vinrankor! Här fanns flera olika varianter som inte är så härdiga här. Häng med mig , Nina och Sandra på vår trädgårdsrunda!


Japanskt körsbär
Runt om i hela trädgården fanns växterna skyltade med namn och härdighetszon.


När vi närmade oss porten så konstaterade vi att de utmärkta träden och den långa perenna rabatten som ledde till porten verkligen bara var början på vad som komma skulle...


Man kom in till en liten köksträdgård med jordgubbar, örter och lite annat. Där stod ett växthus med lite mer örter, tomater och vinrankor.
Här kommer det en riklig skörd!!!


En annan variant av vinranka var planterad i andra hörnet...


Utanför fanns en plantering med perenner, flockliljor och klematis. Kanten, ja den var av betong, formad i rabarberblad!

Gillade spaljen som var en blandning av naturens grenar, som ett konstverk. Och den storväxta Asken (Fraxinus excelsior) ger den en grönskande bakgrund. På följande bild ser ni den från baksidan.Statyer, krukor, dekorationer och stilleben hittades lite här och där. Rakt fram står en Magnolia och till höger på bilden skymtar Kastanj.


 I bakgrunden ser ni växthuset och porten där vi kom in till trädgården. Vi såg ju förstås annat också på vägen runt, men jag kan ju inte visa alla bilder, det skulle ni aldrig orka genom!
Till vänster står porten som fanns intill den naturliga spaljén av grenar. Den är gjord av en gammal stege i rostig metall. Nedanför stack berget fram igen, vilket det gjorde på flera ställen. Här klättrade lite olika växter, bl.a. vinrankan 'Galanth'.


Rhododendronhörnan
Citerat från öppna trädgårdars hemsida:
"Bland de trädslag som växer på min gård finns japansk vingnöt, sibiriskt korkträd, ask, kastanj, amerikanskt häggkörsbär, katsura, valnöt (ännu i plantstadiet), tujor, skogslönn, äppelträd, ett ungt plommonträd, syrener och hortensior. Speciellt med min rododendronhörna är den underjordiska värmekabeln."


Vi beundrade Katsurans vackra bladverk!Intill uteplatsen fanns en liten pergola med en 1-sits trädgårdsgunga omringad av blommande amplar, kameleonbuske, klematis och lite mer exotiska växter. Nu är jag lite ute och cyklar med de namnen, men den gula borde vara en Canna och den röda en Crocosmia. (tur att jag hade kunnigt sällskap)
Avslutar med en bild på denna krukplantering som jat tyckte såg mysig ut. Och fint att blanda lite olika timjan-arter i planteringen!


Nu har ni fått se fyra av de fem trädgårdar vi hann besöka under dagen.
Och sist, men absolut inte minst, är Maj Ahlviks trädgård!
Den vill ni inte missa!!!


Här kan ni se trädgård nr.1 och 2 (Guns trädgårdsrum och "Min Eden") och nr.3 (Tanja Aumanen's trädgård)KittyInga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen