söndag 24 november 2013

Julpyssel

Ett bra sätt att spendera en lördag på är att bjuda hem en god vän, plocka fram pysselmaterial ur alla vrån, ta in lite naturmaterial och ha en helkväll med julpyssel, fin musik och massor av skratt!
 
Vi började med våra kransar
 
 
Vi använde färdiga halmkransar, klippte till passligt små kvistar av gran som vi sedan snurrade fast med spoltråd. Jag använde ett ljust band som jag gjorde en rosett av och dekorerade med lärkkottar och vitflammiga tallkottar samt några oäkta snöbär.


 
Vi använde både vanlig gran och Coloradogran. Det var både praktiskt och snyggt att blanda. Den vanliga granen med de korta barren täckte in halmkransen bra. Coloradogranen med långa barr var mer sirlig, så den skulle ha krävt tätt med material för att bli täckande. Att blanda dem gav också ett djup och blev lite mer intressant! 


 
Idag (söndag) blev den upphängd på dörren.
Tänk, bara en vecka till lillajul och en månad till jul!!!
Tiden kommer att flyga iväg!
Jag har ännu inte hunnit fundera på julklappar (och behöver några redan till lillajul), men nu har jag iallafall påbörjat säsongen i inredningens tecken...
 
När kransarna var klara tog vi en fika innan vi drog fram lådan med lärkkottar!
Vi började med att riva isär dagstidningen som vi skrynklade ihop till en boll och snurrade in med lite spoltråd får att den skulle bli stabil och hålla sin form. För att inte texten skulle synas igenom mellan kottarna så sprayade vi våra tidningsbollar silver innan vi limmade på kottarna.
 

 
 
Till detta använde vi limpistol, ett av mina favoritredskap!
 
Eftersom jag bara äger en limpistol så började jag på med min adventsljusstake (syns i bakgrunden) medan väninnan Mikaela limmade ihop sin kottboll.
 
Sedan var det min tur att göra ett mästerverk av min silvriga pappersboll och högen med kottar!

 
Våra bollar var lite olika stora, Mikaelas boll blev 128 kottar och min blev 181 kottar... Puh! Kan säga att det gick åt några limstickor innan vi var klara!
 
När alla kottar var på plats gick vi ut på trappen igen och sprayade lätt med silverfärgen på kottarna så att dom fick lite skimrande toppar.


 
Jag gjorde en liten ögla med spoltråden innan jag började limma på kottarna, ifall jag vill hänga upp den...

 
Vanligast är kanske att göra dessa bollar med tallkottar.
Nu hade vi inte tillräckligt och väninnans mor skänkte oss en låda lärkkottar, snön hann täcka marken innan vi hann plocka! Men jag måste säga att bollar gjorda av kottar från Lärk blir snyggare! Men det är ju bara min åsikt..
 
Sedan kan man dekorera dem på olika sätt. T.ex snurra lite silvertråd runt, spraya färg som vi gjorde, göra en liten bandrusett uppe vid upphängningen eller dekorera med nåt föremål eller en text...
 
 
Nästa gång ska ni få se hur min Adventsljusstake blev. Den fick jag klar idag och nu har köksvitrinen fått ett nytt liv!
 
 
Kitty

1 kommentar:

Liljas Corner sa...

Jag började på med en kottboll en gång för flera år sen (med tallkottar) men tror minsann att den ligger halvfärdig nånstans i garaget :)
Det blev snyggt med blandningen i kransen! På praktiken lagade jag en krans med ormgran, blågran och ljung, det blev också snyggt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen