söndag 4 september 2016

Film: Beskära äppelträd

Nu är det höst och beskärningstider. Därför satte jag ihop en liten film om beskärning av äppelträd, där jag visar grunderna.

Redskap
Goda råd
Tips
Tvåstegs-metoden
Äppelsorter

Trädet jag visar på i videon är av sorten 'Rödkanel'. Kanelsorterna har ett speciellt växtsätt, som inte alltid gör det enkelt när man vill skapa en vacker krona.
De dröjer oftast 5-8 år innan de ger skörd, men smaken är väldigt god och värda att vänta på!

Mitt träd planterades samma sommar som vi flyttade in i huset på 2004, det är alltså 12 år sedan.
Då visste jag inte mycket om trädgård, och när man tittar på bilder i efterhand så kan man se att trädet inte var så snyggt från början heller. Det var långt och smalt. I dagens läge skulle jag aldrig köpa ett träd som redan som litet hade så små grenvinklar och långt avstånd mellan grenarna.

Toppen på trädet har en tendens att luta mot sydost, eftersom det drar igenom vindar från nordväst här. Den har också rätt så tätt med grenar högre upp, men väldigt få på mitten av stammen.


Här är en bild från 2012, då stormen nästan vinkade mitt träd helt. Efter det växte det bra och har fortsatt i samma takt.

Äppelträdet 'Rödkanel' 2012. (planterat 2004)
Nu är årtalet lite suddigt, men det borde ha varit på 2008 då jag ympade in en gren med 'Mormorsäpple' på mitt 'Rödkanel'. De har större äpplen och blir mogna jyst innan rödkanel. Grenen har gett äppel i ungefär 4 år redan


Eftersom tillväxten varje år är riklig och grenarna gärna vill växa uppåt så har jag använt mig mycket av tvåstegs metoden när jag beskär. Istället för att lämna knoppen som riktar sig utåt och neråt (som man annars lär sig som grund vid beskärning), så lämnar jag ytterligare en knopp.

Varför gör jag så? Växer inte grenen ännu mera uppåt då?
Jo det gör den, men det är inte grenen som växer från den första knoppen jag vill spara.
Jag lämnar alltså en knopp mer än den jag vill att ska svänga grenen utåt. Skulle jag klippa direkt vid knoppen som pekar utåt, så skulle grenen högst antagligen fortsätta växa ungefär i samma riktning som tidigare. Då skulle knoppen nedan om den ge en större grenvinkel, ut mot sidan. Genom att gå ett steg över knoppen så får jag ut grenvinkeln på knoppen jag vill spara. Till hösten, eller följande vår klipper jag av grenen och sparar endast den som går utåt.
I filmklippet ser ni några exempel på tvåstegs metoden.


Här kommer filmen.


Ser du inte videon? HÄR kan ni titta direkt på min youtube kanal.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Intressant! Åhh vad jag önskar jag hade ett äppelträd...saknar mina gamla äppelträd jag hade på Öland! Någon dag kanske jag kan plantera ett igen...
Ha en fin söndag!
Kram från Titti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen