måndag 12 september 2016

NÖT's besök på Blomqvist plantskola

Måndag, och kvällen då trädgårdsföreningen skulle besöka Blomqvist Plantskola i Lepplax.
För en gångs skull hade vi vädergudarna på våra sida. Det var klar himmel, soligt och milt septemberväder.


Leif berättade om nyheter bland rosor, havtorn och bärblåtry.
Vi fick ta del av många goda råd när det kommer till de ovannämnda. De som hade frågor hade chansen att ställa dem och få svar direkt.

Efteråt var det äppelprovning. 
Vi provsmakade 11 olika sena sommarsorter och tidiga höstsorter medan vi lyssnade på Leif som berättade om deras egenskaper.

Sorterna var: Willnäs ananas, Heta, Förlovningsäpple, Revals päronäpple, Sävstaholm, Antonovka Safrannoje, Valkeala höst, Grenman, Rautell, Suislepp och Moskvas päronäpple. De som är markerade med tjockare text var mina favoriter.På borden fanns ca 100 sorters äppel framdukade på märkta fat.
Har man tänkt skaffa sig äppelträd till trädgården så är det ett jättebra tillfälle att gå på provsmakning och få se hur äpplena ser ut. Då kanske sortvalet blir bättre och uppfyller önskemålen man har.


Sandras äppel var jättefina och felfria!


Det var första gången jag sett Norlands äpple. Visste inte att den hade sånt fint skal och speciell form. Äpplet på bilden är inte full storlek, den kan faktist bli större.


I övrigt var plantskolan väl fylld och riktigt snygg och prydlig. Inspirerande grupper var ihop plockade lite här och där. En trevlig och skön septemberkväll att gå runt och mingla bland alla växter.Det är en riktig lyx att få bo så nära två av nejdens bästa trädgårdshandlar/plantskolor! Att få ha både Blomqvist plantskola och Sunds trädgård på bara några kilometers avstånd.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

1 kommentar:

Helens trädgård sa...

Åhh, så roligt att se lite bilder från äppelsmakardagen.
Träffade Leif här i söndags då det var Trädgårdens Dag i Rutvik.
Han hade även då med sig många olika sorters äpplen som man fick provsmaka.

Önskar dig en fin dag!

Helen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen