onsdag 7 december 2016

Lucka 7


Idag är det inte jag som fixat innehållet till lucka 7.
Nej, idag är det faktiskt den första luckan med en gästbloggare!
I årets julkalender kommer ni få ett par luckor skrivna av gästande bloggare. Hur roligt är inte det?!! Jag ser så framemot att kolla in vad de kommer att bidra med! Känns som julafton när jag får öppna innehållet innan jag ska publicera det! Fattar ni tanken att få känna spänning i sin egen julkalender?! *glittrar i ögonen*

Låt mig presentera dagens gästbloggare:
Nina Överholm
Den kreativa kvinnan bakom bloggen Spira på Sevendays!
(Samma person som fick mig inspirerad att börja blogga för snart 5 år sedan)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Småfåglarna är en viktig del av vinterträdgården, och så här till jul vill jag skämma bort dem lite extra med fet mat. Gärna får det vara snyggt också, så här kommer tre varianter på kokosmums till gårdens fåglar: en basic, en lyx och en serverad på fat.


Börja med att smälta 500 g kokosfett i en kastrull. Här ska du alltså använda det hårda, silvriga paketet som brukar finnas i butikens smörhylla. Låt det svalna lite innan du rör i 1 liter fågelfrön och nötter. För att fåglarna ska få en riktig festmåltid har jag använt skalade solrosfrön och hackade jordnötter från butikens djurmatshylla. 


Basic-varianten: använd plastglas, tomma yoghurtburkar eller liknande. Klipp till tre bitar snöre, som du fäster i pinnar ovanför formen.  Har du en mindre form kan det räcka med ett snöre. Genom att ha flera snören fördelade i kakan minskar risken för att en del faller till marken då kakan äts. 

Låt ena änden av snöret nå formens botten och lämna den andra änden lång så att du kan använda den till upphängning. Använd en sked för att skopa kokos-fröblandningen i formen.


Lyx-varianten: Välj ut en kopp med öra och fyll den med blandningen. Stick i en pinne som fåglarna kan sitta och äta på. Om det lämnar mycket olja på ytan kan du strö extra mat ovanpå.

I det här skedet ville min två-åring hjälpa till, och det var faktiskt ingen dum idé att sticka in flera pinnar i koppen. Det här är ett pyssel som man gärna kan göra tillsammans med barn. Var aktsam med den varma oljan, men då fröna har blandats i är den troligen fingervarm.

(Om två-åringen hoppat över frukosten och det börjar bli lunchdags kan dock konfliktsituationer uppstå. Men jag kan rapportera att lite fågelmat inte gav upphov till magknip.)
Kak-varianten: Jag skopade en del av blandningen i en minikakform och serverade den på fat till fåglarna. Snyggt som en del av ett stilleben på trappan till exempel.


TIPS!
- Då man använder skalade frön behöver fåglarna inte använda energi till att öppna skalet. Det kan vara nog så viktigt och göra stor skillnad för en liten fågels överlevnadschanser en kall vinterdag.
- Ibland använder jag havre, men det är nästan bara gulsparvarna som gillar det, och de äter helst frön från marken.
- Man kan också använda en muffinsform som gjutform.

Detta var mitt bidrag till Kittys julkalender! Det var roligt att få vara med. Kika gärna in på min blogg Spira! som handlar om pyssel och inspiration, om spirande kreativitet och grönska. 

Ha en fin juletid!

/Nina
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Linda sa...

Fin ide!Blir ett bra pyssel idag med barnen såhär på vår lediga dag =)

♥Min Eden♥ sa...

Fint inlägg!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen