fredag 22 december 2017

Lucka 22


Så har vi kommit fram till julkalenderns femte och sista gästbloggare. Låt mig presentera:
Johannes Wätterbäck, Farbror Grön
Johannes och Theres skriver bloggen Farbror Grön, har youtubekanal och aktiv instagrammare. De är väldigt inspirerande med sitt tankesätt kring odling och självförsörjning. Kolla in bloggen, den innehåller massor av inspirerande inlägg fyllda med kunskap och erfarenhet när det kommer till odling av både grönsaker och blommor.


Spetskålen Kalibos

Kanske är det lite oväntat att det är en spetskål som döljer sig bakom Farbror Gröns lucka. Jag hade stolt kunnat berätta om flera andra grödor som är mer exotiska och speciella. Som quinoan vi skördade till en middag i höstas eller sötpotatisen som vi odlar i pallkragar på taket. Men det blir spetskålen "Kalibos" som kvalar in som årets grönsak för oss. Till och med barnen ber oss att välja den här när vi ska göra pizzasallad, den är ju så snygg och mild säger dem. Och vi kan bara hålla med, maken till vackrare och godare kål får man leta efter.Flera av våra kålhuvuden av alla olika sorter står kvar ute i odlingarna fortfarande. Ibland kommer det hjortar och äter upp dem, men huvudena på taket får vi alltid ha ifred. Det är en fantastisk känsla att gräva fram ett kålhuvud under snön som sedan ska fylla våra magar. Som en skatt som ligger där och väntar. När man tar in frusen kål är det bäst att förvara dem i Kylskåpet det första dygnet så att det tinar långsamt. 

Vi vintersår kålen 


Kål går alldeles utmärkt att vinterså. Vi vintersår i princip alla våra kålväxter i vårt kallväxthus från slutet av februari till mitten av mars, utan värme och utan belysning. Klimatsmartare växter får du leta efter och avhärdning slipper du också. En annan bonus är att inga av kålens skadedjur har vaknat när de små plantorna växer till sig. Vackrare kålplantor än de vintersådda får du leta efter.

En god jul och ett underbart odlingsår önskar vi alla läsare.
Johannes & Theres / Farbror Grön.

Här finns ett inlägg som ni kan vara intresserade av: Farbror Grön: Planera för vintersådd
Kika även in på Farbror gröns recept och inspireras. Där finns massor av läckerheter!

-----     -----     -----

OBS! Idag är även sista dagen du kan delta i utlottningen i lucka 20!
Ett presentkort på 50€ till italienska restaurangen Sigrid´s i Karleby är vinsten!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vill gärna delta i lotteriet��. barbro.haasiosalo@multi.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen