onsdag 6 december 2017

Lucka 6


Så var vi i lucka 6, vilket också är Finlands självständighetsdag.
Grattis Finland 100 år!

Dagen till ära har jag testat något som jag aldrig gjort innan.
Jag har gjort egna geléljus!

När jag var till Karleby nyligen (på Black Friday) så fyndade jag fina glas på Blossom. Jag köpte glasen för 1,95€ / 2 st!!! Gillar att de har en hint av färg i glaset. Såg direkt att de kommer bli perfekta till mina geléljus.

På det smalare glaset finns det tryckt texten "HAPPINESS IS HOMEMADE" och på den andra står det "SHINE A LIGHT". Passande, eller hur??!Jag har inte gjort gelén själv, utan jag har köpt den på burk.
Man börjar med att smälta gelén i vattenbad så att den blir flytande.
Gör inte detta om du har nån tid att passa! Det tog rätt länge innan hela geléklumppen var helt flytande.Vispa inte om gelén, då bildas massor av bubblor, rör lätt.

Vill man så kan man använda lite karamellfärg för att färga ljusen.
Jag vill ha mina ofärgade, eftersom mina glas har färg. Funderade först på att dela på gelén och göra en del blå och fixa ett blårandigt ljus 100 års dagen till ära.Vekar behöver man också, för att alls kunna tända det som ett ljus.
Man placerar vekarna i glasen och häller i den varma flytande gelén.
Den stelnar rätt snabbt, så ha allt tillställt färdigt innan du tar bort den från vattenbadet. Vid behov kan man ställa dem tillbaka emellanåt. För mig stelnade det i kastrullen under tiden jag fyllde glasen. För att få bort det mesta så satte jag kastrullen tillbaka i vattenbadet två gånger.Efter att jag hällt ut den sista flytande gelén ur kastrullen så skrapade jag bort det stelnade med en sked. Fick mig att tänka på snö/is... Därför toppade jag det etta ljuset med gelégryn för att efterlikna krossad is...


Nu ska jag bara vänta att de stelnar ordentligt. Sedan ska ljusen tändas. Ska bli intressant att se hur det ser ut när de lyser!

Hela burken/massan lyste upp!
Vilken positiv överraskning!


Både vekarna och gelén hittade jag på bokhandeln här i stan när jag var in dit på ett helt annat ärende... Så fort jag fick syn på asken blev jag bara sååå nyfiken.. Kunde inte gå ut från butiken utan att köpa med mig en ask och en påse vekar.

Förra året bjöd jag på en väldigt underbar lucka på självständighetsdagen. Min då 7 åriga dotter som sjöng och gratulerade vårt land. Kunde inte låta bli att sätta upp klippet här med för att hylla vårt vackra Finland som firar 100år idag!


Vi ses i nästa lucka!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant! Och trevliga ljus du gjort 🙌 / Lotta

Nina sa...

Åh, så fina å mysiga ljus!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen