lördag 5 maj 2018

Blåsippa - Hepatica nobilisMin blåsippa har överlevt vintern!
Hade planterat en i denna rabatt året innan då den anlades, men efter den dåliga vintern med hård kyla på bar mark efter en blöt lång höst och sedan en isig vår, så överlevde den inte.

Iår ser det mesta ut att ha övervintrat bra.
Lite tidigt att säga ännu, eftersom inte alla växter kommit igång, men det ser bra ut!


Blir så glad av att se den blomma!
Detta är de två första utslagna knopparna, men det är nog flera påkommande.

Underbara detaljer!
Har ni sett maken på en sån söt blomma?! Speciellt när man tittar riktigt nära.

Det gula ögat inne i blommans mitt, de blå kronbladen, de ljusa pistillerna, de håriga stammarna och yttre kronbladen...


Blåsippan hör ju inte under Anemone, som de andra sipporna. Tidigare hade den namnet Anemone hepatica, men så blev det bytt (som så många andra växter gjort).

---      ---        -------        ---      ---

Linné gav blåsippa det vetenskapliga namnet Anemone hepatica. Den första beteckningen, Anemone, står för släktnamnet. Hepatica är det artspecifika namnet (artepitet). Blåsippans närmaste släktingar finns alltså, enligt Linné, i släktet Anemone. Där hittar vi både vitsippor (Anemone nemorosa) och tovsippor (Anemone sylvestris).
Men senare botanister höll inte med Linné. De tyckte att blåsippans yttre var mer likt arter i ett annat släkte, Hepatica. Så kom det sig att blåsippan blev den enda vilda växten i släktet Hepatica här i Skandinavien, men det är inte så enkelt som man kan tro. Det finns strama regler som säger både att man ska använda det äldsta namnet som återspeglar släktskap och att växter inte kan heta samma sak i släktnamn (Hepatica) som i artnamn (hepatica). Blåsippan fick därför byta namn till Hepatica nobilis efter det näst äldsta namnet som angetts. Det namnet hade givits blåsippan av den i Sverige inte så kända tyska läkaren och botanisten Johann Christian Daniel von Schreber.
Källa: Forskning & Framsteg

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Trädgård i Torslanda sa...

Så otroligt fina bilder på blåsippa. Gläds med dig att den kommit tillbaka i vår.
//helene

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen