tisdag 28 augusti 2018

Härliga skördetider + recept!

Nu är det fullt upp med att ta in skörden både från köksträdgården och odlingslotten!
Det är en fantastisk tid, även om det kan kännas lite stressigt ibland på sidan av heltidsjobb, familjen, hemmet och allt annat man har pågång.
Men jag älskar det!
Det ger en sån frihetskänsla och lycka när man går runt mellan odlingarna och väljer vad man ska skörda just den dagen. Kommande måltidsförslag dyker upp i huvudet bara för att man håller i de färska råvarorna. Och det bästa, jag behöver inte fundera om det är en ren eller besprutad produkt, varifrån den kommer och hur färsk den är!
Det är min mat, som jag odlat, ren mat.


Hade en trälåda i bilen som var lite sandig i botten, så jag tog några blad från broccoliplantorna och klädde in bottnet innan jag radade in min skörd. Oh, den där känslan när du bär lådan till bilen och ser de fina grönsakerna. Man känner sig allt lite stolt måste jag erkänna!


Broccoli och kålrabbi

Savoykål
Savoykål är ganska hård i bladen. Jag föredrar den i upphettade maträtter ss. paj, stuvning, soppor, grytor, stekt osv. eftersom jag tycker den är lite tuff att tugga i exempelvis en sallad.

Blev lite bråttom att skörda när jag upptäckte att en av savoykålarna spruckit upp. Det är ett tecken på att det är dags att skörda, annars blir det förväxt och går upp i blom. Men det är ingen fara, utan går lika bra att använda ändå.


Tänkte dela med mig av receptet jag fixade när jag kom hem.
Ville ju äta det jag skördat direkt, så det blev en paj baserad på savoykål och broccoli.
Alla grönsaker och örtsaltet kommer från egen gård. 


Skördepaj på savoykål och broccoli 

Botten:

300 g smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl majsmjöl
0,5 dl havregryn
1 dl rågkli
0,75 dl vatten
3/4 tsk salt

Sätt alla ingredienser i en matberedare med knivar och kör hop till en deg. Här man inte alla ingredienser så kan man ta 6 dl av de mjöl och gryn man har hemma. Det var det jag gjorde denna gång...

Helst ska degen stå kallt 30 minuter innan den kavlas ut, men jag brukar trycka ut den direkt med händerna. Degen är ganska mjuk om den inte stått kallt.


Fyllning:

200 g savoykål
50 g schalottenlök 
50 g purjolök 
150 g broccoli
150 g riven ost
4 dl matgrädde
1 dl vatten
4 ägg
200 g fetast
2-3 tsk grönsaksbuljongpulver
2-3 tsk torkad timjan
2-3 tsk örtsalt (beroende på saltprocent)
Peppar

Kör savoykålen och löken i matberedare så att de blir grovhackade.
Skiva broccolistjälken och skär buketterna i mindre bitar.
Vispa upp ägg, grädde, vatten och kryddor.
Riv osten och blanda ihop allt utom fetaosten.


Jag förgräddar inte pajskalet (bara ibland), utan häller fyllningen i formen och fördelar fetaosten, som trycks ner lite i smeten för att inte brännas.

Pajen kan du enkelt göra glutenfri genom att byta ut mjölingredienserna.
Vill man ha den mjölkfri/vegansk, så kan man använda ex. vegansk ost, havregrädde och istället för fetaost typ någon mjölkfri variant, tofubitar, quorn eller dylikt.

Grädda i 180 grader ca 30-40 minuter beroende på hur tjock pajen blir. Jag använde en rektangulär form och hade pajenbottnet tryckt ca 2-3 cm upp mot kanten.

Låt pajen stå en stund när den är klar. Servera med sallad och ex. pumpafrön och en god vinegrätt.


Jag gjorde även några portionsformar, De blev klara betydligt snabbare, ca 10-15 minuter.



Ifall man använder en rund pajform kan man minska receptet med 1/3-1/2 ungefär, beroende på hur stor den är.

Pajen åts med god aptit både av barn, make och väninnan!
Dottern (9 år) åt den till frukost följande dag och när jag kom hem från jobbet så var det inte mycket kvar, men de hade sparat en portion till mig. Det tar jag som ett bra betyg!


Det kommer säkert fler skörderecept ännu.
Roligt att ni tittade in här!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Kan garantera att det var gott....! Mums!
(fina bilder också!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen