lördag 15 september 2018

Köksträdgården i september


Vi har nått mitten av september och nu är det inte längre lika torrt som det varit under sommaren. Det har nyss slutat regna och jag sprang ut med kameran för att fånga trädgården. Det är bättre att fotografera när det är mulet, då man inte får så mycket mörka skuggor på bilderna, men visst är det lite trevligare med solen som lyser upp växterna.

Porten in till köksträdgården är vackert dekorerad av klematisen, Vit sidenklematis 'Paul Farges' ('summer snow'), som slingrat sig upp och blommar nu på sensommaren och hösten. Den har massor av blomknoppar och kommer antagligen att fortsätta producera blommor tills frosten kommer.
Den har vuxit otroligt bra med tanke på att den iår endast började växa nerifrån roten. Den kom igång sent och jag fick sedan klippa bort alla gamla stjälkar som inte alls hade någon livsgnista, även om vintern varit tacksam.



Odlar för första gången spetskålen 'Kalibos' som nu knyter sig till stora fina huvud.
Deras bladfärg skiljer sig från övrig grönska med sin gröngrålila färg. I samma låda växer svartkål och luftlök. Mellan kålbladen finns stjälkar från utblommade lejongapsplantor i alla de färger. Dessa har jag tänkt ta frön av ännu i år. Eller så får de fröa av sig själv och förhoppningsvis komma upp nästa år.


Längre in i köksträdgården är ett taggigt och vildvuxet kaos.
Det är björnbär som förflyttat sig under grusgångens rotspärr till lådan bredvid. Där grävde jag ner bokashi i våras, så de har vuxit iväg till alla håll nu.. Har inte ännu bestämt mig om jag ska gräva upp plantorna och försöka flytta dem tillbaka till sin låda, där det annars är rätt klent nu, eller om jag ska montera en spaljé och låta dem växa vidare här. Är ju lite orolig att den ska vandra vidare till fler odlingslådor om jag låter den växa kvar.


I mitt lilla tomathus växer det med brakande fart fortfarande, även om det fortfarande saknas en dörr och trianglarna uppe vid taknocken är öppna...
Plantorna plockar jag blad och tjuvar av flera gånger i veckan och topparna tar jag av regelbundet. Försöker få tomaterna att mogna, men den envisas med att fortsätta växa och blomma.


Hur byggdes miniväxthuset? Kolla här! 

Är nöjd med höjden på miniväxthuset och balkarna där jag satte in krokar för uppbindning av plantorna har funkat fint. Dessa plantor är planterade här tredje veckan i juli och har varit ute i knappt två månader bara, men har nog redan gett mig lite tomater.


Chiliplantorna 'Vampire' som växer i framkant däremot tog väldigt lång tid på sig innan de började blomma.
Kommer knappast bli något av dessa. Har fler plantor ute på odlingslotten och där har jag långa fina lilafärgade chili hängande. Ännu har de inte blivit röda, men de går ju att eftermogna inomhus.
Har tänkt gräva upp en del av plantorna och kruka in dem i förådet där de får jämnare temperatur och belysning. Vem vet vad jag ännu kan få för skörd?

(kommer mer om chili i ett annat inlägg snart...)


I pallkragen där jag satte ut lite tomatplantor, chili och körsbärspaprika i sommar har det producerat bra. Plockar in 1-2 nävar tomater dagligen. Chiliplantorna har gett väldigt många frukter, men de är alla gröna ännu, och Körsbärspaprikan fortsätter både producera och mogna!

Tunneln är minst sagt vacker, men vad gör man då växtkrafter håller på att knuffa bort plasten??
Såhär såg det ut i början, klick!



Bönorna fick nog för torrt iår tror jag, eller så hade de detför skuggigt då oreganon tog över i odlingslådan. Har plockat in ett par nävar, men inte mycket mer än så. Har typ 6-7 plantor, så det borde nog ha gett mer. SDen ena sorten som ska bli 2 meter hög är typ 50 cm efter den tröga och sena starten.


Iår har det varit zucchinins år!
Tror inte det är många som misslyckats med zucchini iår. Det var påväg att gå tokigt för mig då alla mina plantor på odlingslotten torkade bort på två dagar efter utplantering. Som tur hade jag fler plantor att sätta ut.


Blommor är trevligt i köksträdgården.
Just nu är det zinnia och rosenskära som dominerar. Andra blommor som finns här nu eller funnits tidigare under säsongen är vit ringblomma 'Snow princess', mörklila blåklint, färgmix av lejongap, tagetes 'Strawberry blonde' och en storblommig vit tagetes. Har drivit upp alla själv från frö, förrutom stor tagetes som jag köpt plantor av. Har ännu en aster också som samsas med zinniorna, men de är bara i knopp ännu. De planterades båda ut väldigt sent på säsongen.


Kunde inte visa bilder på allt som växer där, vill ju inte att ni ska somna framför skärmen...
Vi ses snart igen. Trevlig helg!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

tisdag 11 september 2018

Broccoli & Bönor

   Att få sätta fram egenodlad mat på bordet är en speciell känsla. Att få förena mitt intresse med nytta, och ge fin och ren mat till familjen. Det är för mej sann odlingsglädje.

Har ni inte odlat egen mat, så gör det. Man behöver ju inte köra all in och bli självförsörjande med stora odlingar. Det kan vara ett par pallkragar med lite diverse grönsaker. För att känna på lite...

Broccoli
Iår har jag odlat två sorters broccoli, 'Ramoso calabrese' och 'Green magic'.
De är väldigt olika i utseendet. Vet inte om 'Ramoso calabreses' ska se ut så här, men den är väldigt lång i jämförelse med den fina och kompakta 'Green magic'. Båda sorterna är riktigt goda.

Först tänkte jag att mina plantor haft för varmt, och kanske för torrt. De växte sig höga och hade stora fina blad, men tänkte att det aldrig kommer bli någon broccoli av plantorna. Men jo, till slut, när vädret blev lite svalare, då plötsligt hade så gott som alla plantor fina broccoli att skörda.

Broccoli behöver ganska mycket plats, typ som grönkål och andra kålväxter.

Broccoli 'Ramoso calabrese' till vänster och 'Green magic' till höger.
Broccoliplantor med sina stora blad

Tillreda eller äta rå?
Jag äter helst broccolin ganska ren så som den är, lätt förvälld, men med mycket tuggmotstånd. Jag brukar fördela den i mindre bitar och skiva stjälken (som är min favoritdel) och sätta dem i en skål med lock. Sedan häller jag på uppkokat vatten och saltar. Där får de ligga ett par minuter (2-5 min) och så är de klara. Näringsämnena behålls bättre när de inte kokar för länge och det heta vattnet gör att cellerna brister och broccolin smakar betydligt saftigare än då den äts rå.

Näringsämnen
Broccoli är rik på många olika vitaminer och mineraler. Den innehåller både A-, C- och K-vitamin, folsyra, kalcium, järn, kostfibrer och antioxidanter (bl.a. den viktiga antioxidanten sulforafan). Det betyder att broccoli innehåller massor av godsaker som gör gott åt kroppen. Kungen av näringsrika grönsaker.

Broccoli innehåller:
89,1g vatten
3,5g protein
3,1g kolhydrat
3,1g fibrer
0,9g aska
0,3g fett

35 kcal/100g


Bondbönor
Nu har jag fått skörda bondbönor en tid. Jag missade mig lite med de fördrivna plantorna, då jag inte hade någonstans att sätta ner dem, så jag har även plantor som står i pluggbrätten ännu... Men de jag sedan fick ut, efter att odlingslådan med spenat, vintersallad och vinterportlak slutskördats, har gett mig flera fina baljor. Det har inte varit jättemånga bönor i dem, men de har däremot varit jättestora!


Jag har odlat flera sorters bondbönor, men sedan försvann lapparna, så nu vet jag inte vilka sorter som växer var?? Sorterna jag odlat är 'Express' och 'Threefold white'.



Bönorna ligger inpackade i tjocka baljor som har en mattliknande och luddig dyna på insidan. Detta fluff skyddar bönorna. När de ska skördas är det bra att klämma försiktigt på baljorna, för att säkerställa att själva bönan också uppnått fin storlek, så att man inte skördar för tidigt. För en tid sedan knep jag av topparna på mina plantor, så att de skulle sätta energin på att göra de existerande baljorna skördeklara, istället för att växa vidare.

Bönorna förvälls.
Bönar ska förvällas, inte ätas råa som exempelvis ärter.
Sedan kan man frysa dem, för att senare slänga med i kommande maträtter. Jag brukar också steka dem i lite smör tillsammans med lite lök och eventuellt lite andra grönsaker. Gott att toppa en pasta med, och enkelt, eller äta som tillbehör.

Näringsämnen
Bönor är väldigt rika på olika sorters vitaminer (speciellt A-vit. och C-vit.), enzymer, beta-karoten och antioxidanter mm. De innehåller mineralämnen som kalium, fosfor, magnesium, kalcium, järn, natrium, zink och selen.
Den är ett fint näringstillskott i maten.
bondbönan innehåller:
81g vatten
7,5g kolhydrater
5,6g protein
4,2g fibrer
1,1g aska
0,6g fett

67 kcal/100g



I mina ögon är båda två odlingsvärda grödor som gärna får förgylla tallriken (och magen) i vårat hem!

Vill ni se hur jag gör med bondbönorna så hittar ni ett filmklipp genom att klicka här.
Länken innehåller recept på mina förvällda och frästa bondbönor.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

tisdag 4 september 2018

Ta hand om skörden! (+recept)


Skördetiden bara fortsätter och fortsätter!
De har lovat milt väder i september, och det är jag väldigt glad över. Det minskar lite på min stress att hinna ta hand om allt innan kylan kryper för långt ner på termometern.

Iår har ju minsann varit ett zucchiniår!
Oj oj vad jag skördar!


Iår tänkte jag ta lite egna frön av zucchini mm.. Har tänkt göra det tidigare år också, men det har bara inte blivit av. Jag pillade ut lite frön och lät dem torka på ett hushållspapper. Sedan satte jag dem i ett kaffefilter. Nu förvarar jag dem torrt till våren och sår dem för att få nya plantor. Minns inte vilken sort jag har, risken är att fröna var F1:or.. och då är chansen stor att resultatet inte blir samma...



För tillfället använder jag zucchini i det mesta.
Jag tärnar och fryser så att jag har att sätta i vinterns grytor och wok, jag gör inläggningar och gurksallad.

Förra året hade jag för lite gurkor när jag ville göra en sats gurksallad. Då testade jag att dryga ut med zucchini och jag märkte ingen skillnad på smaken. Iår torkade mina plantor bort, så jag blev helt utan frilandsgurka, tänkte att man kan ju alltid göra ett försök att göra receptet som vanligt men helt byta ut gurka mot zucchini. Resultatet blev över förväntan! Jag har haft andra provsmakare också och de skulle inte ha vetat att gurksalladen var gjord på zucchini om jag inte hade berättat det.

Men stor del går till direktkonsumtion. Jag har zucchini i sallad istället för gurka, jag river med det i lasagne, steker/grillar skivor, jag gör grönsaksbiffar, zucchiniplättar och ja.. lite av varje där det bara går att tillsätta.



Annat som åkt in i frysen nu är egen blandning sopprötter. Jag har inte odlat någon kålrot eller rotselleri, vilket jag gärna använder i mina soppor, men jag har tärnat och förvällt morot, palsternacka och kålrabbi. Purjolök och snittselleri tillsätter jag alltid på slutet och vill därför inte ha det i min "sopprotspåse", utan fryser skillt. Snittseller och purjolök är superbra att ha som bas när man torkar och gör eget grönsakssalt!


Jag använder plastkorgar för mina produkter som ska frysas in. Många gånger åker de in i frysen i köket först och sedan plockar jag dem rätt i korgarna och för ut dem till skörde-frysboxen som står i förrådet.


Sonen har plockat blåbär som jag "köpt" av honom. Fick några liter körsbär av mamma, så de har jag pillat stenarna ur och frysit in i platta påsar, då är det lätt att bryta av ett hörn när man vill slänga på yoghurten eller ha i smoothie. Lök fryser jag in med blasten separat (då jag skördar innan blasten blivit brun). Lökblasten är så mild och god att slänga i biffar, grytor, soppor eller ha i nån maträtt på slutet så att den håller färgen. Den behöver inte samma tillredningstid som själva löken för att få den milda smaken.


Nu är det också hög tid för kålskörd.
Varför inte bjuda på ett superenkelt resept?!

Kålstuvning

Kål (ex. savoykål, grönkål, svartkål eller dylik)
lök
smör
grädde
salt
peppar
ev. grönsaksbuljong
örter

(Tyvärr saknas mängden eftersom jag häller på högt... Men på en tallrik kål hade jag 4 dl matgrädde)


Hacka lök och låt den mjukna i stekpannan tillsammans med en klick smör
Riv eller grovhacka kålen och tillsätt.



Låt den steka på medelvärme tills kålen mjuknat en aning.
Häll på grädde (här kan du använda helgrädde, matgrädde eller mjölkfri matgrädde).
Låt det sjuda en stund så att den kokar ihop och tjocknar i konsistensen. Krydda och smaka av.



Vi åt kålstuvningen tillsammans med ris, stekt kyckling och skördesallad (skördesallad = lite ett som annat jag hittade i köksträdgården och blandade ihop till en sallad). Tyvärr hann jag aldrig fotografera hur portionen blev på tallriken. Familjen var hungrig och alla var som hökar runt spisen.


Kålen får en saftig och mjäll smak när den får puttra på en stund i någon typ av vätska, denna gång var det matgrädde. Fantastiskt gott som tillbehör eller istället för sås till maten.

Receptet kan ändras och varieras nästan hur som helst.
Man kan leka med kryddningen eller byta ut råvaror. Varför inte riva i rotsaker eller zucchini? Kanske tillsätta brytbönor eller bondbönor?

Ha en bra skördehöst på er alla ni som odlar!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

söndag 2 september 2018

Odlingslotten sista augusti


Nu har jag inte behövt sätta någon tid på att vattna på odlingslotten, tack vare regnet som kommit nu som då, och de fuktiga nätterna. Har ändå inte hunnit snygga till där eller förstora, men skörda, det gör jag minsann!


I bakgrunden blommar det vidare.
Efter att löken skördades bort, så tog blommorna mer utrymme och har fortsatt att blomma. Lejongap tycks vara en riktigt tacksam växt, som jag faktist aldrig odlat innan. Dessa vintersåddes i plastback, och planterades sedan ut hit efter att jag satt ut sättlöken. Senare har jag satt ut fler plantor, nu är här stora fina plantor i alla möjliga färger. Där blommar även vit blåklint, liten tagetes, ringblomman 'Lemon zest' och nu är äntligen den buskiga rosenskäran i knopp.

Älskar svartkål!
Älskar både att odla den, se på den och äta den.
Den har ett vackert och dekorativt växtsätt som sticker ut bland de övriga grönsakerna. Bladen är långa, knottriga och blågröna och växer på ett palmlikt sätt. Snygg och god, kan det bli bättre än så?


Bleksellerin har äntligen fått fart och jag kommer få fin skörd, men ännu vill jag låta dem växa lite till. Nåt smått har jag smygskördat, men bara lite..

Den godaste salladen just nu (egentligen alltid) är nog 'Little Gem' som jag satte ut småplantor av senare på sommaren. Sallad är bra att så/plantera i omgångar så att inte allt blir klart på en och samma gång. Sallad är en färskvara och jag odlar oftast mer än vi hinner äta upp. Olika sorter ger fin kombination i salladen och dessutom kan de vara olika känsliga för torka och värme, och kanske inte går upp i blom samtidigt eller blir träiga i smaken.


Jordgubbar i pallkrage
Mina små jordgubbsplantor som planterades för strax på en månad sen har växt till sig och nu blommar sorten 'Ria' igen och har flera jordgubbar pågång. Trevligt med remonterande sorter då det annars börjar bli lite sent för jordgubbsskörd. De flesta sorter har redan gett det de ska ge och nu är det bara blad på plantorna. I lådan är tre sorter 'Ria', 'Lumotar' och 'Bounty'.


Remonterande sorten 'Ria' ger snart ny skörd.

Nu växer pumporna!
Alltså pumpor är lite roliga att odla. De har ett kraftigt växtsätt och kan sträcka sig flera meter åt alla håll. När jag kom till odlingslotten hade rankan (som går ända till pallkragen till vänster där jordsäckarna ligger) snurrat sig fast i min spade så att jag fick dra av de trådliknande stjälkarna som snörat fast sig, för att kunna använda spaden.. Till höger har en annan ranka, från samma planta) växt upp i pallkragen där jag ännu inte planterat ut något. Kommer antagligen inte göra det iår heller, men den finns förberedd inför nästa års odling. Slänger lite blast, ogräs och sånt dit nu som får förmultna..

Det är alltså två pumpaplantor som växer i en pallkrage, som inte ens syns, men den finns där mellan jordärtskockorna och chilitunneln...
Det är den gula jättemelonen och den stora halloweenpumpan.

På en annan plats, i en lång bädd, har jag ett par plantor spagettipumpa som också gått lite bananas. Har upp mot 20 (eller var det 30??) spagettipumpor pågång i den bädden. Båda platserna har samma problem dock... Man vet inte riktigt var man ska sätta fötterna för att ta sig förbi.


Jättemelon och Spagettipumpa

Halloweenpumpa

Det är bara för underbar känsla att få plocka ihop alla fina grönsaker och bära hem dem.
Denna gång skördades de sista fullstora broccolibuketterna, så nu får jag bara invänta de små som kommer på sidorna. Tog även upp ett par palsternackor, en savoykål, ett salladshuvud av 'Red salad bowl och en näve nyzeeländsk spenat. Spenaten ska jag ha till nästa sats med pesto gjord på morotsblast, det gör den lite mildare och krämigare.

Blev nästan 20 liter potatis också.
Eftersom jag inte hunnit kupa min potatis så blir det lite svinn iår, de som kommit på ytan är nämligen gröna. Skörd blir det ändå, så nu får jag fundera HUR jag ska förvara dem och VAR. Blir nog säkert 20 liter till nästa gång jag åker dit och skördar potatis.
Förrutom den halvskördade bädden, har jag fler plantor ännu där jag inte alls skördat, de sattes ut så sent så jag ger dem lite tid ännu.


Broccoli, savoykål och nyzeeländs spenat.
Kan inte fatta så stora och fina mina 'Red salad bowl' blivit under senaste månaden! Här kan ni klicka för att se hur små plantorna var när jag planterade ut i pallkragarna 28.7.18.


Palsternacka och potatis

Hemma har jag ännu morötter i två odlingslådor.
En låda med den långa goda sorten 'Sugersnax' och en låda med lila morot och mixfärger.


När jag kom hem blev det laxsoppa gjord på egen skörd!
Potatis, palsternacka, morot, kålrabbi, purjolök och dill, men laxen den var köpt... och grädden.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen