tisdag 19 juni 2018

Tunnel för chili och tomater

I lördags när jag hade min första semesterdag så var det soligt, varmt och bara helt underbart att tillbringa lite tid i trädgården. Lite blåsigt var det, men det håller bara myggorna borta.

Tanken var att jag skulle plantera i de två sista pallkragarna i nya delen av köksträdgården och sedan åka ut till odlingslotten.
Jag har nämligen inte fått ut några kålplantor där ännu! Men sedvanligen var jag lite här och där och överallt i trädgården och hann inte alls ut till odlingslotten, bara för att snabbt vattna lite. Ena stunden satt jag och planterade chili och tomater, och plötsligt satt jag på andra sidan huset och rensade ogräs, hjälpte rosbuskar som hade ihopskrollade blad, beskar lite torra toppar på buskar jag inte hunnit med, ansade mina brudspireor som jag egentligen funderar på att helt gräva bort, vattnade lite... ja ni vet.. sådär som det brukar gå när det är mycket man vill göra och tror att man har all tid i världen.


Jag hade köpt hem en förpackning (tunnelväxthus för pallkrage) innehållande tre bågar, växthusplast och klämmare, för att testa om det var något som skulle passa för chiliplantorna i min köksträdgård. Konstaterade att när man tryckt ner dem i pallkragen så att de var stabila så är inte tunneln så hög, eftersom jag konstaterade att några av mina chilisorter blir ca 60 cm höga. Men jag har sorter som blir 45 cm och 50 cm så de två sorterna fick det bli. I mitten där bågarna är högst satte jag busktomater.

Två plantor 'Balkonzauber', en busktomat som ska bli 50-60 cm hög och ge ca 6 cm stora röda tomater.
En planta 'Koralik', En bredväxande busktomat som även passar för kruka. Blir ca 20-25 cm hög (det är min redan..) och ger massor av körsbärsstora knallröda tomater.

En planta 'Tiny Tim', en körsbärstomat som kan bli 60-90 cm hög och ger ca 4 cm stora tomater. Blev ett litet misstag... Tanken var att jag skulle plantera en planta av 'Bitonto', en kruktomat som blir ca 50-60 cm hög och ger 3 cm stora röda tomater, men plantan var omärkt och stod på samma bricka, och det ser ut som att jag tog fel... Nu kanske denna kommer bli för hög..


Tabascopeppar 'Cayennetta' blir ca 45 cm hög och ska vara rikgivande. ca 10 cm långa röda frukter med måttlig hetta (10 000-20 000 scoville). Passar bra för krukodling och i nordiskt klimat.


'Koral' som är en körsbärspaprika med måttlig hetta (ca 30 000 scoville), blir ca 50 cm hög och får små runda 2-3 cm köttiga gröna frukter, som övergår till rött vid mognad. Den kan skördas i alla stadier. Passar bäst för växthus, men går att odla i kruka/odlingslåda i varmt och skyddat läge.


Alla scoville styrkor på mina chilisorter hittar ni i ett inlägg HÄR.


I förpackningen kom sex klämmare att hålla fast plasten med.
Riktigt behändig modell.

Den kan bra hålla dubbel plast och är därför bra om man vill vädra. Då är det bara att ta loss klämmaren, vika upp plasten och sätta fast klämmaren igen. Då hålls plasten på stället för att vinden tar den.


Jag har inte gjort helt klart för plasten utanför ännu, konstigt nog tog tiden slut??!
Strax efter att jag satte igen kortsidorna på tunneln så stack jag in handen för att kolla temperaturen. Det blev väldigt varmt, väldigt fort, speciellt en varm dag som denna. Öppnade upp ena kortsidan, så att tunneln ventilerades, det var lite blåsigt för att ha upp båda sidorna på plantor som var ute i det fria för första gången.


Om jag hade en minipallkrage uppefter denna pallkrage (de har långsidan lika långa som kortsidan på de större), så hade plasten kanske räckt till så att man kunde ha gjort en lite längre tunnel...

Nu har jag iallafall ut de första plantorna av både chili och tomat. Då är några pågång iallafall. De utvecklas inte så bra inne i mitt förråd eftersom det varit så trångt så jag har inte kunnat plantera om alla i större krukor, utan de står i allt från 9 cm till 14 cm krukor, vilket är på tok för små. Några som jag inte hunnit med står fortfarande och stampar i sina 6 cm krukor...


I den mittersta lådan i raden med tre pallkragar hann jag också plantera lite.
Jag satte ut tre plantor av zucchini, både gröna och gula. Kikade till dem idag för att se hur de mår. Vinden tog tag i dem när jag bar ut plantorna från förrådet och den ena vek sig lite, men det ser ut att ha gått bra. Har ännu plantor så att jag kan byta, men de är egentligen tänkta att ta ut till odlingslotten.


Hade två extra armeringsbågar hemma som jag spände upp en fiberduk på för att skydda dem. När plantorna har härdats och vuxit till sig så tar jag bort duken.

Zucchiniplantorna ska få samsas med lite blommor, mörklila blåklint 'Black Beauty' och tagetes 'Strawberry Blonde'.Nu när det gått ett par dagar och jag har haft upp ena kortsidan på tunneln dygnena runt, så kan jag konstatera att det givit tillräckligt med skydd så att plantorna klarat av vinden utan den minsta skada!

Blir nog bra det här!

Ifall plantorna blir för höga så skarvar jag i bågarna med typ armeringsjärn så att jag får dem upphöjda. Plasten på sidorna är ganska lång, så det finns möjlighet. Syns inte på bild, men nu har jag vikt in ca 15-20 cm plast på båda långsidorna, eftersom det samlades vatten i vecken då regnet kom igår. De vecken är bara att räta ut sen om jag höjer på tunneln.

Allt går att fixa!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 kommentarer:

Bohemian Maggie sa...

Hehe, känner SÅ igen mig med det där att man tror att man har all tid i världen och på väg ner till trädgårdslandet hittar man en kruka men nåt som man bara ska plantera o sen bara rensa lite där... och så vidare, och vips är dagen slut! :P :D

♥Min Eden♥ sa...

Ja det finns ett ord för det där när man yrar från ett hörn till ett annat... återkommer om den saken. Mina chiliplnator är ca 10 cm och en blommar för fullt, märkligt...

Halta gubben sa...

Såna klämmor skulle jag behöva. Var köpte du tunnlarna?

Drömgården sa...

Vet int om klämmorna finns att köpas separat, men de är faktist bra. Tunnlarna har jag köpt på jobbet (Sunds Trädgård i Jakobstad) och de är av märket Hortex.
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen