söndag 2 september 2018

Odlingslotten sista augusti


Nu har jag inte behövt sätta någon tid på att vattna på odlingslotten, tack vare regnet som kommit nu som då, och de fuktiga nätterna. Har ändå inte hunnit snygga till där eller förstora, men skörda, det gör jag minsann!


I bakgrunden blommar det vidare.
Efter att löken skördades bort, så tog blommorna mer utrymme och har fortsatt att blomma. Lejongap tycks vara en riktigt tacksam växt, som jag faktist aldrig odlat innan. Dessa vintersåddes i plastback, och planterades sedan ut hit efter att jag satt ut sättlöken. Senare har jag satt ut fler plantor, nu är här stora fina plantor i alla möjliga färger. Där blommar även vit blåklint, liten tagetes, ringblomman 'Lemon zest' och nu är äntligen den buskiga rosenskäran i knopp.

Älskar svartkål!
Älskar både att odla den, se på den och äta den.
Den har ett vackert och dekorativt växtsätt som sticker ut bland de övriga grönsakerna. Bladen är långa, knottriga och blågröna och växer på ett palmlikt sätt. Snygg och god, kan det bli bättre än så?


Bleksellerin har äntligen fått fart och jag kommer få fin skörd, men ännu vill jag låta dem växa lite till. Nåt smått har jag smygskördat, men bara lite..

Den godaste salladen just nu (egentligen alltid) är nog 'Little Gem' som jag satte ut småplantor av senare på sommaren. Sallad är bra att så/plantera i omgångar så att inte allt blir klart på en och samma gång. Sallad är en färskvara och jag odlar oftast mer än vi hinner äta upp. Olika sorter ger fin kombination i salladen och dessutom kan de vara olika känsliga för torka och värme, och kanske inte går upp i blom samtidigt eller blir träiga i smaken.


Jordgubbar i pallkrage
Mina små jordgubbsplantor som planterades för strax på en månad sen har växt till sig och nu blommar sorten 'Ria' igen och har flera jordgubbar pågång. Trevligt med remonterande sorter då det annars börjar bli lite sent för jordgubbsskörd. De flesta sorter har redan gett det de ska ge och nu är det bara blad på plantorna. I lådan är tre sorter 'Ria', 'Lumotar' och 'Bounty'.


Remonterande sorten 'Ria' ger snart ny skörd.

Nu växer pumporna!
Alltså pumpor är lite roliga att odla. De har ett kraftigt växtsätt och kan sträcka sig flera meter åt alla håll. När jag kom till odlingslotten hade rankan (som går ända till pallkragen till vänster där jordsäckarna ligger) snurrat sig fast i min spade så att jag fick dra av de trådliknande stjälkarna som snörat fast sig, för att kunna använda spaden.. Till höger har en annan ranka, från samma planta) växt upp i pallkragen där jag ännu inte planterat ut något. Kommer antagligen inte göra det iår heller, men den finns förberedd inför nästa års odling. Slänger lite blast, ogräs och sånt dit nu som får förmultna..

Det är alltså två pumpaplantor som växer i en pallkrage, som inte ens syns, men den finns där mellan jordärtskockorna och chilitunneln...
Det är den gula jättemelonen och den stora halloweenpumpan.

På en annan plats, i en lång bädd, har jag ett par plantor spagettipumpa som också gått lite bananas. Har upp mot 20 (eller var det 30??) spagettipumpor pågång i den bädden. Båda platserna har samma problem dock... Man vet inte riktigt var man ska sätta fötterna för att ta sig förbi.


Jättemelon och Spagettipumpa

Halloweenpumpa

Det är bara för underbar känsla att få plocka ihop alla fina grönsaker och bära hem dem.
Denna gång skördades de sista fullstora broccolibuketterna, så nu får jag bara invänta de små som kommer på sidorna. Tog även upp ett par palsternackor, en savoykål, ett salladshuvud av 'Red salad bowl och en näve nyzeeländsk spenat. Spenaten ska jag ha till nästa sats med pesto gjord på morotsblast, det gör den lite mildare och krämigare.

Blev nästan 20 liter potatis också.
Eftersom jag inte hunnit kupa min potatis så blir det lite svinn iår, de som kommit på ytan är nämligen gröna. Skörd blir det ändå, så nu får jag fundera HUR jag ska förvara dem och VAR. Blir nog säkert 20 liter till nästa gång jag åker dit och skördar potatis.
Förrutom den halvskördade bädden, har jag fler plantor ännu där jag inte alls skördat, de sattes ut så sent så jag ger dem lite tid ännu.


Broccoli, savoykål och nyzeeländs spenat.
Kan inte fatta så stora och fina mina 'Red salad bowl' blivit under senaste månaden! Här kan ni klicka för att se hur små plantorna var när jag planterade ut i pallkragarna 28.7.18.


Palsternacka och potatis

Hemma har jag ännu morötter i två odlingslådor.
En låda med den långa goda sorten 'Sugersnax' och en låda med lila morot och mixfärger.


När jag kom hem blev det laxsoppa gjord på egen skörd!
Potatis, palsternacka, morot, kålrabbi, purjolök och dill, men laxen den var köpt... och grädden.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen