söndag 30 september 2018

Jordärtskocka

En del grönsaker och nyttoväxter kan ha riktigt fina blommor, men jordärtskockan är något utöver det extra.

Höga ståtliga plantor med solrosliknande blommor på hösten.
(Den är nämligen en släkting till solrosen)Gissar att plantorna var närmare 3 meter höga!
På bilden där jag står så är blommorna utanför bilden... Ser aningen knasigt ut med så höga plantor i så liten pallkrage (60 cm x 80 cm).


Jag fick nog kämpa lite för att få upp dem också!
Man vill ju inte slå ner spaden och skada knölarna, men man kan inte heller ta med spaden från sidan, för pallkragarna tål inte att man trycker mot dem så hårt. Nej, det var hederligt handarbete som var bästa lösningen.

Jag fick gräva fram knölarna från sidan först, eftersom plantorna satt så hårt att det inte gick att dra upp dem hela. Alltså det var fullt med knölar ända ner till bottnet på den 40 cm höga dubbelpallkragen!

När man sedan fått lossat på dem så gick det att dra, men man fick nog ta i ordentligt.


Det var enkelt att plocka när hela roten var upp i luften.
Men längre ner fanns mer, det var så tätt att de inte hade rum att växa. Jag hade problem att få bort dem pga att de satt så tätt in på varandra. Vilket härligt problem, om jag så får säga!

Det här måste ju vara jordens vita guld?!Efter att jag plockat bort en del så konstaterade jag att det var väldigt lite jord kvar.
Jag blandade upp jorden med en säck löv och avslutade med ett redigt lager på toppen. Jag satte ner de stora rötterna tillbaka (en del nu dragna isär) och även lite lösa knölar.

Eftersom de satt så tätt i pallkragen så beslöt jag att dela upp dem i två. Få se hur mycket jag får nästa år....Stjälkarna har jag hackat upp i mindre bitar och toppat två andra pallkragar, där jag sedan till våren täcker över materialet med jord.

En hel plastpåse full med knölar bar jag hem!
Bilden är tagen innan jag hade skördat klart...


Jordärskocka
Helianthus tuberosus


***   ***   ***
Lite fakta lånat från iForm:

En naturlig detox börjar med en sund mage - jordärtskockor är perfekta för att rensa ut dåliga bakterier.


Jordärtskockor har en mycket hög halt av kolhydrattypen inulin. Inulin kan inte brytas ner genom våra matsmältningsenzymer och fortsätter hela vägen ner till tjocktarmen, där det fungerar som en så kallad probiotika. Det bidrar till en riktigt hälsosam tarmflora som rensar ut dåliga bakterier och svampsporer.

Jordärtsskockor är ganska jobbiga att rensa, men en hård borste gör jobbet lite lättare. Jordärtskockor kan avnjutas både kokta och råa och den nötaktiga smaken passar utmärkt i soppor och sallader.

Men tänk på att kronärtskockor kan ge gaser i magen. Ett bra tips är därför att hoppa över dem innan daten.

Jordärtskocka reglerar blodsockret och har i studier visat sig förebygga tjocktarmscancer. Den innehåller också mycket kalium, folat och B-vitaminer.

***   ***   ***

De står sig rätt länge i svalt utrymme, men en del ska jag nog förvälla och frysa in. Kan vara lite riskabelt att äta för stora mängder allt för ofta... Den har en tendens att gasa upp känsliga magar...

Ett tips till er som blir gasig av jordärtskockan:
Förväll dom några minuter och häll bort kokvattnet. Ämnet som påverkar magen följer då till viss del med vattnet och påverkar inte magen lika starkt.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Jordärtskockan är en riktig favoritgrönsak, god, nyttig kräver inte så mycket skötsel och ger mycket. Fin skörd i lådorna.
/Anette

World of Animals, Inc sa...

Your garden is turning out lovely! I love the different plants and vegetation in your garden! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

World of Animals

Trädgård i Torslanda sa...

Det var verkligen en rejäl skörd. Och vackra blommor också. Jag jagar knölar fortfarande från ett bestånd jag hade för några år sedan.
Ha det gott
Helene

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen