fredag 19 februari 2016

Blommig fredag: Mitt bästa trädgårdstips

Ny vecka, ny fredag och nytt tema i Blommig fredag.
Veckans tema: "Mitt bästa trädgårdstips"

Här är vi riktigt inne på mitt område. Kunde skriva tio inlägg om detta!
Jag har så många bra trädgårdstips, men nu tänker jag fokusera på ett, annars sitter ni här och läser ännu imorgon... hahaa

Tänker alltså prata lite om kantsten idag, eftersom jag är en stor förespråkare för kantstenar. 

Kantstenar kan användas för flera olika ändamål.
En kantsten kan förhöja/förtydliga alla trädgårdens former och rama in den!

Här kommer några exempel:

Du kan rama in en buske, ett träd eller annat föremål som står i gräsmattan.
Det förenklar skötseln, växten har mindre konkurans om näring samtidigt som det blir snyggt.

Bilderna nedan är ett äppelträd i Sandras trädgård som jag anlade en kant runt förra våren. Här är det dessutom lite lutning på gräsmattan som behövde anpassas. Ett varv sten räcker som kant, men två varv gör det mycket stabilare, vilket är bra med småbarn som vill gå och balansera. Glöm inte att sopa fog mellan stenarna. Det fixerar dem så att de inte rör på sig, samtidigt som det fyller ihåligheterna mellan stenarna. En tom fog samlar skräp, är svårare att hålla ren och får snabbare ogräs mellan stenarna.

Sandra's trädgård april 2015
Sandra's trädgård
Sandra's trädgård augusti 2015
När man gör en större anläggning (men även mindre förstås) så blir det snyggt att rama in det hela med en kant av sten. Speciellt ifall anläggningen har marktäckning med bark/flis/grus så behövs en kant.
Det håller täckmaterialet på plats och när gräset ska klippas är det bara att köra på kanten, då slipper man att klippa förhand, trimma eller kantskära efteråt.

Hur jag gjorde anläggningen hittar du HÄR.
Grön's trädgård
Det passar ju inte alltid med betongstenar som kant. Varje trädgård, blomrabatt eller gång har ett eget utseende och stil som kan kräva en naturligare stil eller en med inramad rakare stil.
Personligen tycker jag att natursten mot gräsmatta är besvärlig att sköta. Det tar tid, men passar det och man vill ha den naturliga stilen så ska man absolut satsa på det. Man får räkna med att klippa, kantskära och rensa lite mer än med en "köpt" kantsten som har raka kanter. Billigare blir det naturligtvis och det kan vara riktigt snyggt.

Att kanta en rabatt med natursten när det gränsar mot en gång av sten/grus/asfalt eller något annat material som inte är gräs, så har man inte samma problem med gräsrensning och skötsel.

Här kommer några bilder från två härliga trädgårdar i nejden som jag besökte förra sommaren. Här har de använt olika stenmaterial beroende på plats, men rätt mycket natursten. 

Grön's trädgård
Grön's trädgård
Konttinen's trädgård

På bilderna nedan ser ni både min och Ninas trädgårdar och hur vi använt oss av betongsten för att både rama in och skapa gångar runt våra anläggningar och rabatter.

Nina's "Min Eden" trädgård
Våga blanda natursten och betongsten

Kantsten mellan gräs och grus.
Som vi alla sett så en uppfart eller gång aa grus kan bli besvärlig att sköta längs gräsmattans kan. Gräset (och ogräset) börjar söka sig in i gruset och till sist ser det ut som att de både flyter ihop.
Med kantsten blir det en barriär som separerar de två ytorna, gräset växer inte in lika lätt och det blir mycket trevligare för ögat. Det är ett rikitgt ansiktslyft för uppfarten.

Senhöst i trädgården efter några frostnätter.
Skapa rum och skilja material
Estetiskt intryck
Lyft fram rabatter, gångar och rama in din trädgård
Nivåskillnader eller jämna ytor
Förenkla skötsel

Mindre tid på skötsel - Mer tid till annat!

Klicka på bilden så kommer du till bloggen "Bland Rosor & Bladlöss"
och alla inlägg från Blommig fredag.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

20 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Å så många fina kanter.Det där vore bra att göra någon av dem här hos mig.
Trevlig helg.

lavendia sa...

Kantsten och både snyggt och bra. Min man har gjutit halvmånar i betong. Två halvmånar blir en ring, som vi har runt träd och buskar. Det finns att köpa också förstås. / Britt

Meta sa...

Så fina bilder du visar fattar direkt vad du är ute efter för tips till oss. Läste någonstans att fina kanter är en bra del av att få en trädgård att se välskött ut även om det är ogräs i rabatten.
Ha det gott i helgen
Kram Meta

Lotta sa...

Ojojoj, vilken inspirationskälla du bjuder på! Nu blev jag sååå sugen på att rama in mina odlingar samt göra så där vackert runt träden....Verkligen roligt inlägg! Trevlig helg! /Lotta

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Snyggt, snyggt, snyggt! Visst gör kantsten en otrolig skillnad. Gillar när du har lagt den i två rader och inte bara i en. Tack för inspirerande bilder .
Önskar dig en skön helg :)

Berit sa...

Jag är väl inte såå förtjust i kantsten typ marktegel, tycker oftast det ger ett så sterilt intryck.Men många av bilder du visar visade inte det. Tycker däremot om allt naturmaterial som kant ..jag använder själv grus eller stenmjöl som en kant mot gräsmattan för en spärr mot gräsmattan bör man ha.
Jag önskar dig en underbar helg!

Marit sa...

Så fine bilder! Stein i hagen er veldig fint, og det rammer inn bedene veldig fint.

God helg!

Min Lilla Kokvrå sa...

Verkligen inspirerande tips! Inramningar och avskiljningar skapar inte bara rum i trädgården utan även lugn och harmoni.
Trevlig helg! /Birgitta

AnnA sa...

HejKitty!
Här hittade jag mycket inspiration, att fixa med alla kanter, som behövs fixas till! Jättelånga bra tips!
Trevlig helg!
Hälsn
AnnA

AnnA sa...

...också blev det fel i Kommentaren...Jättemånga bra tips, menade jag förstås!
Ha det!
AnnA

Barfota i mossan sa...

Tack för tipsen och inspirerande fina bilder!! Jag är svag för natursten, mest för att vi har mer skogs/naturtomt men det är lite jobb med rensningen. Kram Katarina

Veronica sa...

Jag gillar sten men har det inte alls i trädgården. Vet inte varför egentligen!?
Antagligen för att det är ganska stora kostnader men även för att jag har valt att bara ha mjuka former och vindlande gångar och då är det lättare med andra material.

Ha en skön helg!

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Åh, så många exempel på hur sten kan användas i trädgården... Jag har - hittills - låtit den lilla gräsmatta jag har möta planteringar utan sten eller annat som skapar gräns. Precis som du skriver, det blir en del jobb. Men i den lilla lilla trädgården kan jag stå ut med det, även om jag nu funderar lite på om jag kanske skulle skapa någon kant här eller där...
Det jag vet är att jag behöver en liten kant/övergång mellan småsingel och gräsmatta för det är hopplös att inte få in singel i gräset. Här kan sten användas! En av punkterna på årets "att göra"-lista...
Allt gott!
/Katarina

Maribel sa...

Många fina varianter på kanter. Ser snyggt ut.
Ha en fin helg!
Marika

Rosor och ruiner sa...

Inspirerande bilder och tips! Jag gillar verkligen sten i trädgården, det blir fint mot det gröna! Och lite mer lättskött när det nog, även om jag brukar få kantskära en del ändå, har nog lite för mycket ogräs i gräsmattan kanske ;)

Trevlig helg!
Gunilla

Sabelhagens Olivlund sa...

Snyggt inspirerande inlägg med fina tips. Perfekt en ruggig dag som denna.
Kram Maria

Anonym sa...

Meget pent! Jeg burde absolutt tenke på noe sånt rundt "epletrebedet" mitt, som jeg aldri blir fornøyd med!

Lotta sa...

Många bra tips här. Jag skulle definitivt behöva slippa kanthugga några rabattkanter här.
Ha en bra vecka /Lotta

Anonym sa...

Inspirerande!
jag blir nyfiken på tionde bilden om man räknar nerifrån.
Bild från Gröns trädgård, blombänk med rosa och röda blomster. Där finns också ett vackert mörkgrönt bladverk till höger. Vet du vad det är? Och blommar det? Isåfall vilken färg?

Drömgården sa...

Caisa, det är Hasselört, Asarum europaeum. En marktäckare som trivs extra bra i skuggigt läge. Får på våren små blommor längst ner vid stjälken, man sätter knappt märke till dem. Man har den mest för bladen och dess fina marktäckningsförmåga! :)
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen