tisdag 23 februari 2016

Det gror på fönsterbrädan

Den 18 februari sådde jag en mix av sallad, asiatiska kålsorter och basilika i ett litet plasttråg.

Ena frösorten grodde på tre dagar!
Det är bara hjärtblad ännu, så jag kan inte urskilja vilken sort som grodde så snabbt. Men det lär inte ta många dagar innan den får sina första karaktärsblad.

Igår, alltså fyra dagar efter sådd, var jag tvungen att fotografera och visa er.Hur roligt är det inte att följa med när det växter på fönsterbrädan?!
Enkelt är det också. Ni hittar en länk längre ner där ni kan gå in och se hur jag gjort. Det enda jag gör nu är att spruta lite vatten på dem ca 2 gånger om dagen så att det inte torkar.


Hur ska jag kunna hålla mig några dagar, en vecka eller två, innan jag smakar på dem? eller äter upp dem?
Måste nog så ett tråg till nu direkt! 
Hade en passande körsbärstomatask som jag använde. Den har lock som hjälper att hålla fukt i början, men sedan tror jag att jag klipper bort det när grödorna blir längre.

Här tänker jag så RÄDISA, RÖDBETA och BABY LEAF blandning.Rödbetorna hade jag blötlagda en stund i ljummet vatten för att de ska gro snabbare. Tryck till jorden lätt och fukta jorden innan du sår. Alva ville väldigt gärna plocka i fröna. Det var hög koncentration och precision när hon plockade ett frö åt gången utspridda med jämnt mellanrum!
Jag uppmuntrar gärna barnen att hjälpa till när de visar intresse. Det är viktigt att barnen får vara med, lära sig, se det växa och sedan äta det de själv varit med och sått!
Det är då de lär sig att grönsakerna inte växer på butikshyllan!


Efter rödbetsfröna strödde jag på ett tunt lager jord, sprutade på lite vatten igen och bredsådde resten av fröna. Detta gjorde jag pga sådjupet (som ni ser på bildkollaget högre upp), rödbetorna vill ha sitt frö på 2 cm djup och de andra bara 1 cm. Avslutade förstås med ett lager jord till, vattnade och ställde i fönstret.


Ska bli intressant att se hur ina kombinationer lyckas, både när det kommer till smaken och hur de gror tillsammans. Kommer jag att skörda någon sort innan den andra eller tredje grott? Återstår att se.

Följande dag, idag, när jag tittade till dem på morgonen för att bjuda på en dusch så blev jag bara så glad. I det blåa tråget hade jag ju sått gamla frön som passerat sitt bäst före datum, så jag visste inte hur det skulle gro. Men nu kunde jag se att en annan frösort också hade börjat gro!
Odlarlycka för trädgårdsnördar som jag!
HÄR hittar ni inlägget från då jag sådde mina "Fönstergönsaker".

Kitty

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

lavendia sa...

Härligt! Tänk att det kan finns så mycket kraft i små små frön. / Britt

♥Min Eden♥ sa...

Oj, va du är flitig. Jag har inte sått ett endaste frö ännu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen