torsdag 21 december 2017

Lucka 21


Så var vi framme i den sockersöta lucka nummer 21.
Idag blir det 100% julgodis!

Det blev flera olika sorter, men jag hann inte alls med så många som det var tänkt. Nu har jag massor av råvaror kvar hemma, men ont om tid.

Trillingnöt
(Singelnöt)


Recept:
Mjölkchoklad
Hasselnötter

Jag smälte vanlig mjölkchoklad och blandade i hela hasselnötter. Sedan skedade jag ner 1-2 nötter i små godisformar tillsammans med lite av chokladen.


Hemgjord daim


Recept:
1 dl ljus sirap
3 dl socker
100 g smör

200 g mjölkchoklad

Koka ihop daimknäcken och gör ett "kulprov" för att kolla när det kokat klart (min blev ca 144 grader).Häll ut på en plåt och jämna ut den. Bred på smält choklad när det stelnat. Låt det sedan vila i kylen tills chokladen stelnat. Skär upp.




Polkagrisar


Recept:
3 dl vatten
6 dl socker
2 tsk ättiksprit

Några droppar röd karamellfärg
ca 20-25 droppar pepparmynta

Koka ihop vatten socker och ättiksprit tills det når 155 grader. Olja bänken och alla redskap. Häll ut 1/4 av sockersmeten och blanda i karamellfärg och eventuell smaksättare. Arbeta den en aning och ställ till sidan. Häll ut resterande massa och smaksätt med pepparmynta. Arbeta den med spade innan den stelnat så pass att den går att ta upp. Dra ut smeten och vik ihop, upprepa tills den ljusnar och svalnar. Sätt ihop de båda färgerna och vik ännu några gånger. Sedan är det att rulla ut och klippa i lagom små bitar. Det gäller att ha fart på och många bollar i luften när man gör polkagrisar. De stelnar snabbt och blir för hårda att klippa! Går att värma ett par sekunder i micro på medelvärme för att mjuka upp stången.




Syrliga Polkagrisar med lakrits


Recept:
1 kg socker
2 dl vatten
1 msk ättiksprit
100 g glukos

Några droppar röd karamellfärg
Några droppar hallonsmak

Några droppar svart karamellfärg
Några droppar lakrits

Några droppar pepparmynta

Görs i princip på samma sätt som det första receptet.
Av denna sort gjorde vi också några polkagrisstänger.

Testade ett annat recept av polkagrisar också som innehöll glukos. Har aldrig använt glukos tidigare. Vet inte om det berodde på ingredienserna, koktiden eller att receptet var lite större och därför aningen svårare att jobba med. Men det kändes som om den fastnade mer i bänken. Tror också att den kommer att lämna aningen klibbigare än den utan glukos i receptet. Mer glans fick den!

Jag delade sockemassan i tre delar:
1/6 röd med hallon
 2/6 svart med citronsyra och lakrits
3/6 vit med pepparmynta, lakrits och citronsyra



Kolla in min film så får ni se hur jag gjorde!

Filmen kan även ses på youtube

För att summera kvällens godishysteri:
- Är nöjd och tyckte att det lyckades bra.
- tror att jag håller mig till det polkagris recept som jag brukar använda...
- Polkagrisen på glykos som smaksattes med citronsyra och lakrits blev supergod! Aningen mer lakrits kunde jag haft i, syran tog över lite.
- Roligt att testa på egen daim. Gick verkligen hem hos barnen.
- Trillingnöten (singelnöt) var det som var enklast och gick snabbast.
- Synd att jag inte hann fixa rocky road, kan hända att den blir till nyår istället...

Missade du gårdagens lucka??
Kanske bäst att kolla in den då...
Kan gömma nån överraskning där...

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

GladiGrönt sa...

Laga julgodis, det är jul det! Och Dina lakritsgrisar ser ju för läckra ut! Du är skicklig!

Johanna sa...

Åh,såg inte alls fel ut det där☺️

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen