söndag 3 februari 2019

Helgbuketten: Nejlikor m.fl.

Ny helg, ny bukett!

Denna vecka valde jag att inte köpa tulpaner som huvudblomma i buketten. Tror jag ska vänta med tulpaner till lite senare mot våren. Vi har ganska varm och torr luft här inne och eldar dagligen i spisen. Det gör att tulpanerna inte alls trivs här, utan blommar ut på 4-5 dagar.

Som bas har jag två olika eucalyptus och sedan valde jag en grönvit Martorn, blekrosa Vaxblommor och champagne färgade Nejlikor. Texasgräsen och eucalyptus med stora blad plockade jag ur förra veckans bukett. Vissa grönmaterial går bra att återanvända.


Ville plocka in lite natur i min helgbukett.
Gick ut och klippte någre kvistar av björken. Jag sparade några små kvistar att ha som mellanstick i buketten och resterande band jag ihop till en stomme.


Sen var det bara att sticka in blommorna som vanligt (med stjälkarna åt samma riktning i spiral). 


Här och där kan man se björkstommen sticka ut från buketten.
Jag gillar när det är naturligt och lite spretigt, men ändå en låg och rund-aktig form.


Vaxblomman och nejlikan gifter in sig så fint med varandra.
Vaxblomman har rosa knoppar, men som utslagen är den nästan samma färg som Nejlikan.Martorn är en hållbar snittblomma.
Älskar att använda martorn i buketter. De är förgrenade och fylliga, men samtidigt dekorativa och håller dessutom länge. Färgen passar perfekt med den grågröna eukalyptusen.

Martorn är en perenn som vi kan odla hemma i trädgården, en toppenväxt när man vill göra trädgårdsbuketter. De hittas vanligen i mera blålila toner, men det finns även grönare och silvrigare sorter.De olika växterna i buketten är inte placerade helt symmetriskt.
Jag valde att köpa bara en kvist av martornen, men den var stor och välförgrenad. Den fick fylla ut på ena sidan, men så att den kommer instickande mellan de övriga blommorna. Vaxblomman är utspridd i hela buketten för att få lite av det bleka även på den "grönare sidan" utanför martornen.


Nu ska vi se hur länge denna bukett håller.
Nejlikor har en tendens att klara sig flera veckor!

Bra att göra nya snittytor på stjälkarna och byta vatten med några dagars mellanrum. Det hjälper hållbarheten betydligt. Ifall man inte gör nya snittytor kan växten inte suga upp vatten, vilket leder till att den vissnar betydligt snabbare.

Hoppas ni alla har en bra helg!
Vi har fått massor av snö idag! Blir att kolla läget i trädgården ifall man behöver skak a av buskar och träd så att de inte bryts!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Åhh vilken underbar bukett! Ja visst är den tacksam nejlikan, en riktig favorit...
Kram till dig denna snöiga tisdag.
Titti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen