måndag 25 mars 2019

Kallsådd på hängande hyllor i växthus


Vintersådd/Kallsådd, kärt barn har många namn.

Kallsådd är något man kan göra på flera olika sätt, men som namnet säger, så görs det när det ännu är kallt.
Det kan påbörjas redan i januari och pågå in i april, lite beroende på i vilken växtzon man bor i. Jag bor strax i utkanten av Jakobstad (Finland) som ligger i zon 4 (ungefär som Umeå i Sverige).

Du kan kallså och sätta ut i plastbackar, du kan gräva bort snön ur odlingslådorna och så direkt på en ny yta jord som breds ut och du kan självklart så i bäddar också.

Man kan även köra samma princip i växthus och plocka ut tråg och krukor med sådder på hyllor och bord, eller så direkt ner i bäddar/odlingslådor ifall man har det. En del gör tunnlar inne i växthuset för dubbla skydd som ger ännu tidigare skörd.

På söndag hade vi jättefint väder, men riktigt blåsigt, i lä var det dock riktigt härligt att njuta av solens värme med en kopp kaffe.
Sådderna, de gjorde jag inne i förrådet.


Gjorde både bredsådder i tråg, kluster i krukor och små pluggbrätten där jag sådde enskilda frön.

Kluster:
Dill 'Como'
gräslök

Bredsådd:
4 olika färger av Vallmo
2 olika rosenskära
spetskål 'Kalibos'
2 olika plocksallat
mangold 'Feurio'
spenat 'Reddy'
Komatsuna
Rödbeta 'Bulls blood'

Brätten med 6 pluggar:
2 olika grönkål
Svartkål 'Black magic'
Savoykål 'Vorbote 3'
Gillar att odla grönsaker med olika bladfärger. Det blir snyggt både i köksträdgården och på tallriken. Dessutom har de alla lite olika smaker, växtsätt och tillagningsmöjligheter, vilket ger en variation i sig.


När sådderna är gjorda är det bara att bära ut och ställa på hyllorna jag byggt, egen design.
Det kommer ett inlägg snart där ni kan se hur jag gjorde och ungefärlig materialåtgång mm.
Sätt snö på sådderna för att fröna ska få fuktighet och gro när det blir varmare. Sen är det att hålla koll på dem ifall det behöver fyllas på med snö eller vattnas.
Se efter så att det inte blir för blött! Och kom ihåg att dina tråg ska ha hål i botten!Såhär på våren då solen ännu ligger ganska lågt så dröjer det lite längre innan det når köksträdgården.
Närmast  på bilden nedan kan man se att vi skyfflat upp en del snö där den nyaste delen av köksträdgården är, så det är rätt snötäckt där ännu. Men det smälter snabbt nu och man kan redan skymta pallkragarnas kanter. Närmast växthuset har jag grävt ur två av odlingslådorna och satt locket på. I den ena av dem sådde jag palsternacka i november och den andra ska jag kallså i snart.


När solen sedan nådde mitt lilla växthus så blev det rätt så varmt där (även om ena trangeln uppe i taket ännu är vid öppet). Nästan all snö jag hade satt på sådderna hade smältat bort.


Kallsådder i växthus


Sådderna står väldigt glest och flera hyllor är oanvända ännu, så jag kommer ha rum med massor av sådder här. Jag använder även plastbackar för att driva upp plantor för utplantering.

Här nedan är ett filmklipp från sådden där jag ger lite tips och ideér.


Trevligt att just du kikade in här hos mej!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Unknown sa...

Så fint litet växthus med bra hyllor ni har! Nu fick jag lite inspiration på hur jag kan lösa det i vår trädgård :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen