lördag 2 mars 2019

Odlingslotten: Plan 2019

Idag har vi lite oväder ute och kall vind. Hade tänk förbereda några odlingslådor för vintersådd, men valde att stanna inne istället.

Jag har inte mätt upp hur stora mina bäddar är på odlingslotten eller exakt var de ligger, men jag har gjort en ungefärlig skiss på hur det ser ut där.
Det är nästan ett måste med en karta över odlingsytan varje år, annars är det svårt att minnas vad man odlat och framförallt var.


På bilden nedan ser ni hur odlingslotten såg ut 2018 och vad jag odlade i mina bädda och pallkragar.
De tomma rutorna är pallkragar som plockats ut när jag täckt in marken med kartong, tidningspapper och halm. Då har pallkragarna fått stå som tyngd tills jag hunnit fylla dem med biologiskt material och toppat med jord. Fick ut 8 nya pallkragar förra säsongen, men hann bara odla i hälften av dem.


På bilden nedan ser ni den nya odlingsplanen för 2019

Här har jag tagit hänsyn till odlingsföljden/växelbruk under båda åren jag odlat här. Det vill säga att under de två åren och under kommande året så odlas inget på samma ställe som det odlats förr. Åtminstone inte potatis, morot (rotsaker ), kålväxter och lök.
Det är de som jag tycker är viktigaste att rotera för att undvika sjukdomar och vilseleda eventuell ohyra som övervintrat i jorden.

Odlingsplan 2019

De svarta konturerna är bäddar jag planerar att anlägga till våren.
Jag måste fixa mera bäddar för potatis och pumpor. Speciellt potatis tar upp flera bäddar för att jag ska ha rum att odla den mängd jag planerat. Pumporna breder ut sig med så långa rankor, så de kan man inte placera var som helst.

Jag hoppas att jag hittar tid i sommar att få hela odlingslotten i ordning.
Jordhögen i mitten är i vägen, så den ska förminskas eller helst användas upp. Har lite ojämnheter (kullar och gropar) som borde jämnas ut lite, för att det ska vara enklare för mig att utöka med bäddar och pallkragar.

På bilden nedan ser ni det klippta gräsområdet som hör till min lott och förhoppningsvis är allt en odlingsbar yta till hösten.
Jag sätter tidsplanen till hösten, eftersom jag vet att det tar mycket tid att få igång alla bäddar och pallkragar på våren. Sen så hinner jag inte så stora kliv per gång jag är ute på lotten. Jag behöver inte hinna odla i allt iår, men det skulle kännas fantastiskt att ha ställt klart så att jag kan odla på hela 200kvm nästa år.


På odlingsplanen fattas en hel del av det jag odlar, men det beror på att jag även odlar hemma i trädgården. Jag ska ännu göra en plan för köksträdgården också.
I min köksträdgård har jag totalt 18 pallkragar/odlingslådor i lite olika storlekar. Här odlar jag mycket av sånt som vi använder dagligen och sådant som ska lämna kvar för senhöst-/vinterskörd.

Hemma vintersår jag även direkt på friland, men odlingslotten är begravd i snö vid denna tidpunkten på året och ligger kanske 50 meter från parkeringen, så dit går man inte plumsande mitt i vintern. Istället vintersår jag mycket i plastbackar (och tidig vårsådd), så får jag tidiga plantor att ta med ut till odlingslotten på våren istället.

31.5.2018 Vallmo, Vintersådd i plastback. Redo för utplantering.

24.6.2018 Kål, kallsådd i plastback under april månad.

Ser så fram emot odlingssäsongen!
Egentligen är det svårt att säga när en säsong börjar och slutar. Har ju sått en del och satt vitlök på hösten. Förkultiveringen började i februari, men grönskan kommer först i april...
Grönska... Ska bli så härligt med grönska.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Ja det ska bli roligt med odlingslotten. Märkligt att jag nästan ser mer framemot arbetet med odlingslotten mer än trädgården hemma... :D

Rämmengården sa...

så kul att planera förstår du längtar efter att få börja. här har vi precis fått en massa snö så långt kvar till trädgårdsarbete. Ha en fin helg kram från Nina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen