onsdag 13 mars 2019

Recept: Gratinerad pumpa


Pumpa. En relativ ny grönsak i mina odlingar.
Men vad ska man göra av den?

Det finns faktiskt en hel del olika recept för pumpa exempelvis pumpakaka, pumpapaj, pumpasoppa, gryta med pumpa, inlagd/picklad pumpa, gratinerad pumpa osv...

Idag ska jag visa hur jag tillreder spagettipumpa på ett busenkelt sätt.

Spagettipumpa är lite annorlunda i struktur. Redan när man skär upp den kan man se att köttet nästan ser ut att ha porer, att den ser ut som packad spagetti.


Gratinerad spagettipumpa

Med små pumpor kan en halva serveras direkt på tallriken, men redan när de är lite större så blir en halva för stor till en portion.

Jag börjar med att halvera dem och smörjer in med lite olja innan jag saltar och pepprar. Sedan svänger jag dem upp och ner och sätter ca 1cm vatten i formen. In i ugnen under aluminiumfolie ca 1h på 175 grader.


Detta är alltså 4-6 portioner, beroende på hur hungrig man är.

Fyllning:
ca 120g (5 medelstora) champinjoner
1 röd paprika
1 medelstor morot
1 liten/medelstor lök
50 g fetaost
2 dl riven ost
ca 2 dl kokt quinoa
bladselleri
chili

olja
örtsalt
peppar
paprikapulver
torkad timjan
grönsaksbuljong
curry

Tärna löken, svampen och paprika. Riv osten och moroten.
Koka upp quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Min förpackning innehöll 4 portioner, och ca halva var tillräckligt. Vill man ha quinoa som tillbehör eller att blanda i salladen så kan man koka lite extra.

Fräs lök, svamp och morot i lite olja.
Tillsätt paprika och kokt quinoa.
Krydda.
Ställ åt sidan tills pumpan är klar.


Ta pumpan ur ugnen och häll bort vattnet. Dra loss fruktköttet med en gaffel i samma riktning som åringen. Det blir som spagettiliknande remsor, helt av sig själv. Placera skalen tillbaka i ugnsformen.




Blanda ner pumpastrimlorna och bladselleri i fyllningen.
Smaka av så att den är tillräckligt kryddad, pumpan stjäl rätt mycket smak när den är så neutral. Och det blir rätt mycket pumpa!

Blanda i osten och vänd försiktigt ner fetaosten. Skeda fyllningen i skalen.



Toppa med ost och gratinera ca 10-20 minuter på 175grader i mitten av ugnen.


Denna gång blev det en vegetarisk variant.
Man kan lika bra fräsa lök, paprika, köttfärs och tillsätta pumpa. Tillsätt lite köttbuljong istället för grönsaksbuljong.



Gillar när man får servera direkt ur pumpaskalet.
Bon apetit!


Har några pumpor kvar...
Få se vad det blir av dom.

HÄR hittar ni ett annat pumpa recept, en god sockerfri paj!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Rämmengården sa...

Åh det såg jätte gott ut. Jag har gjort pumpa paj och pumpa soppa. Det är också gott. Ha det fin kram från Nina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen