tisdag 7 juni 2016

Ohyra i äppelträden

Nästan varje år hittar vi någon typ av ohyra i äppelträden.
Vissa år mindre och vissa år riktigt mycket.

Ett tydligt tecken är ifall bladen snurrats ihop eller om man märker att bladen inte slår ut ordentligt på våren utan lämnar på va 2 cm och ser ihopklistrade ut. Då kan man försiktigt pilla upp dem och titt efter, oftast sitter det bladlöss där.

Ibland kan topparna på grenarna var helt täckta av bladlöss.

Jag brukar klämma till bladen för att pressa sönder bladlössen och eventuella larver/vecklare.
Ser jag att jag har bladlöss på äppelträd, körsbär eller någon buske, så brukar jag sätta trädgårdshandskarna på och ta vattenslangen i ena handen. Jag klämmer och gnider grenar och blad där de sitter och spolar sedan med hård vattenstråle. På så vis får jag livet av de flesta, samtidigt som jag får bort dem ur trädet/busken. Om de återkommer så gör jag det pånytt.

Man kan även göra såpavatten med lite matolja. Det lägger ett lager på dem så att de kvävs. Problemet är dock att de torkar och blir kvar, inte snyggt..

Visst finns det medel man kan använda, men tänk på dess innehåll och hur det kan påverka naturen, nyttoinsekterna och framförallt människan. Läs även noga på ifall det är tänkt för prydnadsväxter eller nyttoväxter!
Neudorff har en hel del bra produkter som dessuton är biologiska!

Vanligasgte är de gröna och ljusbruna bladlössen. (men de kan också vara svarta)
När jag rullade upp bladet på bilden under så hittade jag både bladlöss och äppelvecklaren.


Äppelvecklare, Cydia pomonella
Sedan kan man också hitta dessa gröna larver som mumsar i sig bladen. Upptäcker du att dina blad har en massa hål eller ser ut som att någon ätit på kanten så kan det bra vara dessa.


Spinnmalen är riktigt otäck!
Jag har själv inte haft några problem med dessa, men något år har jag kunnat hitta några "nystan" i mina äppelträd. Det ser ut som ljusbruna spindelnät som tollat in sig i några blad. När man plockar ner dem hittar man nystan av larver innspunna i nätbollen. Ifall trädet är högt och man inte når dit så brukar jag ta vattenslangen och spruta på nystanet tills det åker ner.

Jag har en stor sten och en lite platt sten nära mina äppelträd och rosbuskar, kallar det för offerstenen...

Spinnmal
Vissa år, speciellt då det är dåligt rönnbärsår, så kan rönnbärsmalen besöka äppelträden istället.

Så nu är det tid att gå ut och granska träden!

Själv ska jag tillbaka ner under täcket!
Kom hem från sjukhuset idag efter operationen jag hade igår. Kan inte sitta långa stunder på ett ställe, men får sjukt av att bara ligga också...

Ha det gott!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

2 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Offersten :D Det är ju precis som det låter... kanske du offrar ohyrorna åt vädergudarna :) Nå nu får du ställa till med ogräs-plock-talko, om du inte kan ränsa själv. Skulle kunna vara en riktig trevlig tillställning. Vi tar med oss lite förfriskning och ngt att grilla och du håller grillen varm :D

Drömgården sa...

Ja du Nina, det låter inte alls tokigt! :)
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen