måndag 27 juni 2016

Måndags tema: "Färg"

Sista måndagen i juni, och temat denna vecka är "Färg".
(Visst vet ni att ni kan länka in era inlägg hit under hela veckan??)

För mig är färg så mycket mer än färg på blommorna.
Jag ser färg i bladverk, olika kombinationer som skapar olika kontraster och blickfång.


Både på bilden ovan och bilden under syns den ljusa Kornellen i bakgrunden. Det är Vitbrokig korallkornell, Cornus alba 'Elegantissima'. Gillar den riktigt mycket eftersom den har flera skepnader. Grenverket är rött, vilket gör att den är väldigt synlig även på vintern. Dessutom plockar det röda grenverket upp de röda bladen på Smällspirean, Physocarpus opulifolius 'Coppertina', som växer bredvid.


Olika sorter av Hosta under rödbladig smällspirea 'Diabolo'.


På bilden nedan syns samma buske och hosta i bakgrunden. Den närmast kameran är en mindre variant av samma buske som planterad i skuggrabatten på norrhörnet, Physocarpus op. 'Tiny Wine'. I rabatten står faktiskt två buskar av 'Tiny Wine', att det dessutom finns en liknande rödbladig buske i följande anläggning ger en upprepning av växten/färgen, som binder ihop de två anläggningarna.


På norrhörnet har jag lekt mycket med färg och bladverk.
Fär finns exempelvis Höstsilverax 'Pink spike' som har nästan samma färg på bladen som smällspirean. Här finns massor av Hosta som har stora blad och lugnar ner rabatten. Grupper av rödbladig alunrot upprepar också den mörka bladfärgen.Astilbe 'Ellie' har jag planterat i två grupper med tre plantor i var grupp. Den har ett vackert mörkgrönt bladverk, mörkröda stjälkar och klarvita blom.


Men visst skapar jag färg med blommor också!
Nu blommar både strandirisen och den gula dagliljan. Det hör midsommartiden till att se dem blomma.Nävan, Geranium 'Black Beauty' blommar också nu, men sparsamt ännu eftersom den slog ut först igår. Den är speciell med sina mörkgröna blad som har nästan lila spetsar/kanter och blommorna i blålila.


Nästa veckas Måndagtema bjuder på ämnet: "..Om jag bara..."
Ska bli intressant att se hur ni tolkar det ämnet!
Men först vill jag förstås se hur ni tolkar veckans tema.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen