lördag 4 juni 2016

Projekt norrhörn: Växtval

Stenarna är så gott som klara.
Hörnet är insågat, så även de sista stenarna som möter betongplattorna bakom hörnet är kapade.
Kom ju på, sådär under arbetets gång, att jag ville ha en liten gång genom rabatten, och nu har jag bestämt mig för hur den ska se ut. Har inte hem material ännu, så ni får se sen när jag visar slutresultatet.

Hur som helst så har vi äntligen kommit fram till det skede jag älskar, planteringen!
(Men jag gillar nog att sätta sten också)


Jag hade flera växter i trädgården som jag hade tänkt flytta hit, exempelvis två olika av Klockvippa (Heucherella) som jag hade tre plantor av var sort. Tyvärr ändrade planer, vintern tog dem... Har haft dem i ett par år, men de har inte kommit till sin rätt där de stått innan. Blir att leta nya.

Hade även några Funkior (Hosta), som jag tänkt plantera här. Övervintrade dem i köksträdgården, men det ser illa ut..

Under shoppingdagen vi hade på jobbet för en månad sedan köpte jag en del växter (och några till inhandlades denna vecka). Kom hem med en hel del kryddväxter, perenner till andra platser i trädgården och stenar hit till norrhörnet mm...

Har väntat på att få gräva ner dem i nya rabatten, men först hade jag ju det lilla arbetet med att gräva upp hörnet, sätta alla stenar på plats och fylla med jord...


I början av rabatten ville jag ha en liten hosta, där blev det två plantor av Hosta 'Blue Mouse Ears'. Hit kommer jag även att flytta andra hostor från trädgården.Blev en otrolig skillnad direkt de sågade stenarna kom på plats!
Jag har satt all sten själv, både gången och kanten, men sågandet lämnar jag åt gubben.

Har lite tyg att klippa bort ännu, fogen ska fyllas ett varv till (har vattnat på första sopningen), kullerstenar ska plockas utefter sockeln och gången genom rabatten ska fixas.

För att få en upprepning av det mörka bladverket så har jag en grupp med tre Höstsilverax 'Pink spike' som kommer att bli stora och buskiga. Sedan kommer det Rödbladig Smällspirea 'Tiny wine' och Rödbladig Alunrot 'Black beauty' och 'Fandango' på båda sidorna om lilla gången genom rabatten. Troligen kommer fler alunrot att planteras hit senare.

När man går på insidan (på stensatta gången) så kantas rabatten med Spetsmössa. Jag har köpt 6 fina plantor som jag bröt isär så att jag fick 2-3 bitar av varje planta.

Astilbe 'Ellie' finns i två grupper med tre plantor i var. Kan hända att jag köper till så att jag får fem i var grupp...På bilden ovan ser ni att jag placerat ut kantsten. De ska förstås inte stå sådär snett, jag bara plockade för att se hur många jag behöver...

Gapar rätt tomt ännu...


I slutet av rabatten, närmast uteplatsen bakom huset tänkte jag att Hasselört kunde breda ut sig som marktäckare. Köpte en Hosta 'Blue Angel' för att få ett stort och vackert blågrönt bladverk här på den skuggigaste delen. Intill kommer jag plantera vanliga gröna funkior som finns överrallt att hämta ur befintliga rabatter på gården!


Halva rabatten har morgonsol och hela rabatten har kvällssol. I övrigt är det skuggigt hela dagen här. Därför har jag valt skuggtåliga växter som ska trivas och frodas.

Idag är min lediga dag, så nu ska jag ut i trädgården!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

3 kommentarer:

Sylvia sa...

Så fint och finare kommer det bli när det växer upp. Skönt att kunna använda sig av sådant som man redan har på hemmaplan.
Hoppas att du har fått en skön dag i trädgården :)

Timea sa...

Vilket fint hörn och fin blogg :-). Jag är ny här, bland trädgårdsbloggar, men det blir kul att följa dig :-).
Timea

♥Min Eden♥ sa...

Hej, oj det blir bra det där!! Bra jobbat!
-nina-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen