lördag 11 juni 2016

Gör egen jord

Något som jag visste redan innan jag byggde mina nya odlingslådor var att det skulle gå åt rätt mycket jord innan de är helt fyllda.
Mina nya lådor rymmer nämligen runt 0,5 kubik jord!Lådorna har jag fyllt delvist med lösviktjord och resten påsjord av Kekkilä trädgårdsmylla och Biolans torvmylla. Det gick åt mängder av påsar! Mina lådor är gödslade med hästskit, där hästarna haft torvpellets istället för spån. Slutligen blandade jag också i lite sand för att jorden inte skulle bli för fluffig. Allt för fluffig jord kan vara svår att vattna igenom.

Ett riktigt bra tips är att använda löv, gräsklipp, hö, kompost och annat hopräffsat ur trädgården att fylla upp med innan man gör en yta på typ 10-20 cm med jord (lite beroende på vad man ska odla i respektive låda).

Detta håller kostnaden nere, samtidigt som man tillfört olika organiska material samt microorganismer och maskar. Tillsammans bryter de ner materialen och alltsammans blir till fin jord.

Lite så har jag tänkt med "varmbänken" jag försökte mig på i plåttunnan.
Det blev ingen varmbänk, men jag kommer att ha en dundrandes näringsrik jord att sätta i mina odlingslådor när de ska förberedas inför nästa odlingssäsong.

Den jorden är gjord på hästskit, kaninskit blandat med hö, massor av maskar, hopräffsat gräs och löv från trädgården, jord jag tömt ur fjolårskrukorna och på ytan ny jord. Mina frilandsgurkor ska få växa där denna säsong. Sedan töms tunnan. Samma procedur nästa år.

Kom över ett riktigt bra klipp av Farbror Grön om hur man startar upp pallkragar och gör egen jord.


Blir mycket kalasande denna helg!
Igår firade vi 10 års bröllopsdag och idag firas dottern som blir 7 år. Morgondagen bjuder på ett kalas till för dottern och så ska jag även göra ett trädgårdsbesök.
Jag ska nämligen besöka min goda vän Maggie från Storbritannien som bor här i nejden sedan flera år tillbaka. På söndag är det engelska drottningen Elisabeth's 90-års dag och det firar hon med English tea i en Engelsk trädgård i Larsmo. Det ser jag framemot!


Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Ahaa :) I see! Nu vet jag vad du menar :D Vilken tid? Vi har också släktkalas idag, vi ska fira killen som fyller 12 :D Men vi får hörs!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen