tisdag 4 juli 2017

Bygga en bänkBygga en bänk


Nya terassmöbler är något som är ett måste hos oss nu.
Jag har längre funderat fram och tillbaka om det ska bli ett sett med bord och stolar i polyrotting (smidigt med underhållsfritt) eller om vi ska bygga ett rustikt bord av plankor och göra två bänkar till det.

Kände att jag gärna ville bygga något eget, dessutom älskar jag plankbord!

Jag plockade några bilder av ritningar på bänkar och bord från nätet som inspiration och gjorde sedan en egen variant av dem..
Det vi hann med innan jag hade öppen trädgård var en bänk. En till ska byggas och sedan även ett bord. Vi tänkte lite så att ifall bänkbygget inte blir till något så köper vi polyrotting möblerna istället och bänken får stå någonstans i trädgården. Men, vi är riktigt nöjda!

Måtten på min bänk är 36 cm sittdjup och längden 180 cm.
Sitthöjden på vår bänk blev 47 cm, normalt är sitthöjden oftast 45 cm.

Benen är gjorda av två plankor som är satta i kors och infällda i varann.
Vi har skruvat fast allt underifrån, så inga skruvhuvuden syns på sittdelen.
Själva sittdelen är gjord av 3 stycken 120mm plankor med 50mm tjocklek. Sedan har jag använt vanlig väggspira (50x75mm) att fästa ihop plankorna och kryssbenen med. Dessutom fällde vi in en spira som stöd mellan kryssen. Vi vill ju inte ha någon ranglig bänk.


Först hade vi dottern som ville hjälpa till och på slutet kom sonen. Roligt att kunna inspirera barnen. Inte för att de inte skulle vara kreativa från förut, för det är de verkligen.

Här har vi då resultatet!


Vi testade sitta två vuxna och en tonåring, den svaja inte det minsta. Det ryms 4 pers på bänken, så ganska bra att kunna plats hela familjen på en sida, jämfört med när de stora trästolarna var där och man satt två på var sida.

Bänken ska ännu betsas i samma kulör som terassen, en varmgrå färg som heter 'Poro' (vilket är 'Ren' (djuret) på svenska) Då kommer den att passa in bättre och inte vara så lysande, utan se mer grånad och patinerad ut.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Johanna E sa...

Tack för bra inspiration! Ska prova själv!

Unknown sa...

Vi byggde en sån här bänk, sittbrädorna har slagit sig...inte fint...använde obehandlad regel 45x145, som vi laserade, någon som vet varför det blir så?

Anonym sa...

Det kan vara så att virket inte är torkat tillräckligt länge

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen