onsdag 10 juli 2013

Storstädning i entrérabatten

Min Entrérabatt är helt övervuxen och flera perenner har spridit sig som ogräs och sticker upp lite här och där!
Dags för storstädning!


När mna tittar uppifrån (vilket man ofta gör när man står och hänger på terassräcket) så är det totalkaos!


Praktveronican trivs jättebra, men jag har inget växtstöd till dem. Det resulterar i att de blir jättelånga när de blommar och lägger sig ner över allt i sin närhet!


Bara att ta spaden i handen och börja på!
Blev lite ivrig och grävdu upp massor av plantor. En del av dem tog jag helt bort, en del delade jag och planterade tillbaka och några blev flyttade... Tog helt bort praktveronican, för den passade inte in i denna rabatt. Ska se om jag planterar av den nån annanstans, men stor del ska säljas när vi har loppisrace här i Sandsund den 3.8.


Här har jag grävt upp en av mina Hemerocallis 'aglow' och delat på den. ena delen planterades tillbaka men med mera avstånd och den andra får gå på loppis! Den har en jättefin gulorange färg och blir ganska hög. Du missar den inte när den blommar! Har annars inget gult i rabatten, men denna är en riktig färgklick!


Tre timmar höll jag på igår kväll!
Min rygg och högra axel blev helt paj på kvällen (kände inte av något sålänge jag höll på) och till natten hade jag så enormt sjuk axel att jag inte kunde röra armen över huvudtaget och vaknade i särta varje gång jag gjorde en liten rörelse i sömnen... Men det var det värt! Alla plantor är inte flyttade ännu, men har fått halva i sin ordning i alla fall.


Till vänster ser man inte alls raden med stenar som går mellan rabatten och terassen. Den knallröda brinnande kärlek sticker upp överallt i rabatten. Till höger ser man att rabatten är mer luftig och öppen. Bakom den helgröna Hostan finns inte längre frösådda blandade perenner tillsammans med Praktveronican, utan där skymtar nya växter och vita stenar... (De vita stora stenarna som ligger på betongstenarna ska inte vara där, glömde att jag hade tillfälligt lyftat dem till sidan när jag var ut och fotograferade)


Fick äntligen nergrävt min lilla vattenfontän som jag köpte i höstas! Den är inte klar, kanterna ska inte vara synliga. Klockan blev så mycket, men jag ville så gärna testa den! kunde förstås inte låta bli att fotografera...
I framkanten fick min stora Hosta 'Robert Frost' sitta kvar. Den pyttelilla hostan 'White feather' flyttade jag från skuggrabatten på bakgården där den suttit gömd under Daggkåporna. Dessutom blev mina Echinacea purppurea 'Magnus' mycket synligare nu när det blev lägre växter bredvid!


Ville inte ha för väldiga växter intill lilla dammen/fontänen och valde att gräva upp ena Hostan 'Golden tiara' som jag hade här i samma rabatt (hade delat den från moderplantan förra året). Den blir inte mycket högre och har bara små blad. Den gula kanten på bladet gör också att den syns bättre mellan alla andra gröna blad. Gillar den! Och den bredvid, Astilbe 'weisse Gloria' grävde jag upp ur samma rabatt på bakgården som den lilla Hostan. Tänkte att de vita blommorna skulle passa med de vita stenarna, bladverket är lite annorlunda än växterna runtom och stjälkarna är lite rödaktiga.


Några stenar råkade trilla in i bakluckan på semestern i Malmö...
Pumpen har nu en extra del påskruvad som gör att vatnet ser ut som en bubbla, tar man bort den så är det bara vatten som porrlar upp på stenarna (vilket också är fint). Med i paketet fanns fyra korta förlängningsrör (om man vill ha den hög eller om dammen är djup), här använder jag en för att den ska nå upp. Fanns ännu en till del som gör att det sprutar upp i strålar, så jag har många alternativ.


Här ser ni hur stora mina Hostor blivit! alldeles för trångt! Man ser inte ens mina trampstenar som jag ska stå på när jag rensar och fixar. Den vitbrokiga Hosta 'Moerheim' som syns längst till vänster tog jag bort. Den ska delar och få ett nytt hem i nya rabatten som jag grävt idag. Framför den skymtar Hosta 'Gold standard' med sina mörka kanter, den fick stå kvar. Följande är Hosta 'Frances William' Som är mer blågrön med gulbrokig kant. Den grävdes upp och flyttades längre till höger. Där står två Hosta 'Albopicta' och mellan dem trängs två Hemerocallis 'Aglow'. Tog helt bort 'Albopictan i mitten och tog en bit av den andra ( stå att stenen kom fram). 'Aglow' som var mest inträngd togs upp och delades och fick ett nytt hem längre bak där en höstsilverax stått innan (nu väntar den på ett nytt hem). Och alla dessa Brinnande kärlek som lyser i rött i hela rabatten är nu bortrensade! Klippte även bort blommorna av Plymspirean, plus lite blad längst ner för att ge mera ljus åt 'Gold standard'...


Mycket luftigare såhär! eller hur?
Nästa år när de får växa upp på nya stället så ser det bättre ut. Det vill ju se lite misshandlat ut när man grävt upp och flyttat på dem.
Men ännu har jag massor av jobb innan rabatten är iskick. Bara att fortsätta jobba!

Lovade maken att jag ska ta ett projekt åt gången och göra dem klara innan jag fortsätter till nästa... hm.. nu håller jag fortfarande på med stensättningen, gräver om i entrérabatten och nu har jag idag grävt en helt ny rabatt! ups!

Vilken tur att man har ledigt iallafall. Får så mycket gjort bara för att jag har TID. Till den nya rabatten behöver jag inte köpa växter, utan jag kan använda av de jag grävt upp ur andra rabatter. Något som jag ska skaffa är en klätterros... och kanske en humle (har inte bestämt mig om det ska vara den grönbladiga eller gulbladiga ännu)...

Nu ska jag sova så att jag orkar fortsätta imoron.
Godnatt!- Kitty -
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen