måndag 29 juli 2013

Öppen trädgård: "Min Eden"

 Välkommen in till "min Eden"
som öppnade porten för oss alla tidigare i veckan!
 

 
 
Direkt man steg in på uppfarten välkomnades man av flera intressanta och vackra föremål och stilleben. Inne på gården blev de bara fler! Älskar Ninas lada! Den är full av korgar, lådor, kannor, växter, redskap och allt du kan och inte kan tänka dig att där skulle finnas!
 
 
Vi tar en närmare titt på vad som finns runtom...


 
Stensättningen som följer runt genom hela trädgården är så snyggt anlagt. Den har former, kurvor, mönster och ibland en och annan natursten.

 
Hur lyckas man samla och stapla alla dessa gamla ting och få det att se snyggt och intressant ut, utan att det blir stökigt??! Här hittade jag dock något som tilltalade mitt öga lite extra... sådär vill jag också ha... Klematisen på bordet som slingrar sig runt den gamla rostiga lampan intill det ljusa penningbladet. Säger bara snyggt snyggt snyggt!

 
Mittemot har det ändrat sedan jag besökte trädgården ifjol! Den lilla muren har fått en snygg kant av tegel. Teglet är murat så att det med flit lämnat ojämna buckliga fogar, för att det ska se gammalt och naturligt ut. Ni ser... Nina, hon vet vad hon är ute efter!
 
 
Drivlådan till höger (och på bilden nedan) var sprängfull av smultron som vällde ut sina långa revor på en plats där vallmon sprängt och frösått sig i gruset och hela omgivningen! Ett kontrollerat kaos, som är svårt att uppnå, men som ger ett snyggt och hemtrevligt intryck.
 
 
 
Utmed den stora rabatten fortsatte kantstenen som gränsar växterna från gräset. Smultron prydde hela vägen runt (och Nina, du får ursäkta min dotter, hon åt en hel del av dem..). I rabatten fanns även den samma vallmon, men i större format, och deras frökapslar är ju sååå dekorativa.
 
 
Mitt i rabatten kunde man gå rakt igenom på en stig som ledde till baksidan av växterna, en liten gömd uteplats. Utmed stigen hängde små dekorationer och "vaser".

 
 
Härifrån kunde man blicka ut över hela trädgården, och ni ser att här fanns många entusiaster...

 
Vackra färgkombinationer och bladformer
 
En samling med tre varianter av Kaukasisk förgetmigej, Brunnera macrophylla
Det blir ett vackert lugn när man mixar olika varianter av samma sorts växt.
Om jag inte misstar mig helt så tror jag att dessa Brunnera sorter är 'Jack Frost' som har silvermarmorerade blad och den med vitbrokig kant eventuellt är 'Kings Ransome'.
 
 
Sen kommer vi fram till en av mina favoriter, Surjordsrabatten!
Här hittar man en plats där marken är täckt av stenar, stubbar och mossa! Ett flertal Hortensior frodas vackert och Thujorna växer så det knakar! När jag var hit förra året då öppna trädgårdar ordnades typ tredje veckan i augusti (är glad att det ordnas redan 4.8 iår) så blommade även en klematis som slingrade sig runt stubbar och växter. Såg den även nu, men den hade bara hunnit till knoppstadiet.
 
Lägg märke till alla detaljer med figurer, fat, kottar och dylikt som får det hela att se så intressant, men naturligt ut, som om det alltid funnits där!
 


 
I bakgrunden skymtar Nina själv i sin hatt
 
 
Alva satt och pajade den mjuka mossan
 
Strax bredvid surjordsrabatten, i en vinkel intill huset och terassen finns en till "Naturlig" plats. Här har kullersten fått bryta gräsmattan till en rundare form och här hittar man flera gamla föremål och mossa!
 
 
 
En gammal gryta, dekorerad med stenar, mossa, en gammal träbit, en liten engel och en kran har fått bli en porrlande damm.
En liten damm kan ändå vara attraktivt förr större... grodor! Som Nina, helt oförberedd, fick uppleva här om dagen.

 
 
Där jag satt med min kamera vid dammen, steg jag upp och fick syn på något vitt bakom Schersminen (som ser ut att ha varit rikblommig iår). Gick dit för att titta närmare... på de skyhöga Riddarsporrarna!


Riddarsporre, Delphinium
Helt underbara! 
Daglilja, Hemerocallis
 
 ...Och hur himla långt blev inte det här??!!
Hoppas ni gillade bilderna så pass att ni hade intresset att ta er till slutet av färden genom "Min Eden"! Det var en jämn ström med besökare under tiden vi var där. Och många, liksom jag, gick med kameran i högsta hugg! På bilden ovan ser ni mitt trädgårdssällskap för dagen, Sandra. HÄR kan ni läsa hennes otroligt fina inlägg från samma plats. Det var första gången hon såg trädgården och hon tolkar upplevelsen med passion! 
 
 
 
Kitty


2 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Tusen tack för ditt härliga inlägg, jag sitter här med ett fånigt leende på mina läppar...jag blir så otroligt rörd av detta. Tack kära du...<3
Kram Nina

Anna Vattenkanna sa...

En sån härlig trädgård du var på desök i. Den lilla dammen med mossa och grenar var för söt.

Tänk att ni hittade till Afrikaparken när ni var i Malmö. Visst är det en härlig lekplats/park vår kommunekolog har fått till? Snäckorna är vinbergssnäckor som en man odlade i närheten under 2:a världskriget och sålde till restauranger (det är sådana man gratinerar med vitlök och smör du vet). Några rymde och på den vägen är det...

M.s. 'Flamingo' är härdig i C i Sverige. Härdig i nästan hela landet på väldränerat och skyddat läge.

Kram o hälsa din goa familj från mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen