söndag 13 mars 2016

Gräver fram odlingslådorna ur snön!

Iår var det mulet, men i övrigt riktigt skönt väder att vara ute.
Maken tvättade bilarna och jag, tillsammans med mina barn, deras två kusiner och mormor, lekte lekar som "spegel" ute på gatan (har jag inte gjort på mååååånga år) och kastade snöbollar mot olika föremål man skulle pricka. Med andra ord en riktig skön dag. Att äta lunch och fika med 8 personer runt bordet istället för 4.

Förstås, när vi ändå var ute, passade jag på att gräva fram en odlingslåda i köksträdgården!Man blev nästan förvånad, där man stod och skyfflade bort snön.
När "snöhatten" på odlingslådan var borta, så var snön runtom ändå högre upp än lådkanten.

Nu är ni ju kanske flera som undrar varför jag skyfflar fram odlingslådor när det helt klart ser ut att vara länge innan vi är snöfria och jorden blivit tillräckligt varm att börja odla i.Visste att jag hade glömt att skörda några kålrabbi plantor innan frosten överraskade, som jag sedan glömdes bort och lämnades kvar under snön. Deras rötter är jättelånga och grova, så nu kunde jag inte dra upp dem ur den frusna jorden, men åtminstone huvudet som stank likt kokt kål fick jag loss.

Så.. vad är det nu jag ska göra här mitt i all snömängd ännu runt med?
Men det är väl klart att jag ska vinterså!
Detta hade jag tänkt göra redan för två veckor sedan, då vi hade sportlovsvecka, men det blev aldrig av. Då jobbade jag två dagar, vi åkte slalom en dag, vi var till Kokkola och bowlade, vi var på snöskoterutflykter, ja allt sånt som barnen ville göra. En vecka med familjen helt enkelt.
Men nu är jag pågång!

Kolla de två bilderna nedan. Det är bilder av samma odlingslåda, en fotograferad mars 2016 och den andra i augusti 2015. Här syns tydligt snömängden! Men om ett par veckor ska den nog vara borta. Längtar så efter att komma igång med odlingen!Imorgon åker jag till bygghandeln efter lite virke. Jag ska bygga ramar att spänna upp växthusplast på. De ska användas som lock på mina lådor.
Det kommer att ge effekten av ett litet drivhus. Jorden kommer att värmas upp snabbare och fröna som legat i jorden kommer att gro snabbare och ge skörd tidigare än vårsådda grönsaker.

Jag kommer att göra flera lock, så att jag har till mina senare sådder också. Jag har köpt mera frön, utökat sortimentet jag tänkt odla och funderat om en hel del sedan jag skissade min första odlingsplan i januari. Blir att göra en helt ny plan nu, men det gör inget, det är bara inspirerande!

Nu ska jag ta min tekopp och sätta mig i läshörnan.
På fredag kväll fick jag nämligen det efterlängtade meddelandet från posten.
Min bok har kommit!
Vilken bok? Det får ni snart se!

Kitty
  bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

lavendia sa...

Oj, oj vad ambitiöst. Jag väntar nog tills snön smält bort. Jag har sått dill i höstas, som jag hoppas är där under snön. / Britt

lavendia sa...

Oj, oj vad ambitiöst. Jag väntar nog tills snön smält bort. Jag har sått dill i höstas, som jag hoppas är där under snön. / Britt

Meta sa...

Ja du har lite att gräva i se jag riktigt så mycket snö har jag inte här men alldeles för mycket för mitt tycke i alla fall.Vintersådd låter spännande, det är mycket jag skulle vilja göra på kolonin, synd bara att vi inte kan vara där på heltid.Det vore mycket enklare då. När hus och nya landen är klara då blir det allt det där jag bara önskar att göra gjort.
Ha nu en fin söndagskväll och lycka till med dina odlingar
Kram Meta

Sylvia sa...

Oj oj vad snö ni har. Jag imponeras av ditt goda humör trots detta vita elände :)
Ha det bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen