fredag 4 mars 2016

otur i odlingen och nässeltips

Man kan ju inte ha flyt jämt... Eller kan man?
Nä, och nu är en av de gångerna då det är lite halvkasst flyt faktiskt.

Egentligen är inte problemet sådär jättestort, men tråkigt.
Estetiskt tråkigt, och lite avtrubbande...

Upptäckte för ett par dagar sedan att några blad på mina microgreens i fönstret hade lite rullade kanter på bladen och små svarta hål.

Alltså kom igen!!! Måste jag drabbas av ohyra på grönsakerna inne också?! Räcker det inte med att de äter på mina grönsaker på friland?!

Fotograferade mina blad med mobilen och tog lite identifieringshjälp på jobbet. Troligen är det torvfluga och jordloppa som festat på mina små grönsaksblad. Högst troligen har de  funnits i jorden jag använt, så nu blir det att öppna en ny påse innan jag sår fler satser.

De små svarta hålen borde vara jordloppan. Den pickar hål i bladen och suger i sig vätskan från växter, när det inte kommer mer vätska flyttar den på sig lite och gör ett nytt hål. Därav kan det se ut som en rand med hålen där den ätit sig fram. Har dock inte sett några jordloppor.

Spår efter jordloppan som sugit växtsaft ur bladen.
De rullade kanterna tyder på att det är en "sugande" insekt. Det som ser ut som små skal av säde på bladen är troligen rester från torvflugans larv.Jovisst växer det, och man blir glad av att titta på de färgranna stjälkarna både på fönsterbrädan och när man klippt lite till sin smörgås, men en del som har fula blad är inte det trevligaste.


Köpte hem gula limfällor när jag var på jobb i onsdags.
Neudorff har biologiska hjälpmedel får många ändamål både inomhus och i trädgården.
Limfällorna har ett riktigt klibbigt, men giftfritt, lim som nästan kändes som kåda på fingrarna efter beröring.
Här hade jag fångat in fyra torvflugor över natten!
Det som är bra med limfällor är att man kan undersöka och identifiera insekterna som fastnat. Då vet man vem man har att göras med.


Torvfluga, släkt med fruktfluga/bananfluga.
Till våren när jag sår mina grönsaker och planterar ut det jag förkultiverat så ska jag placera ut gula limfällor under fiberduken. Då fastnar ohyran där och jag får ha mina grönsaker ifred. Det är ju inget till 100 %, men bättre än inget. kommer även att använda mig av nässelvatten.

Jordloppan gillar rädisans blad, och det är speciellt de som är angripna här inne nu. Många säger att de har problem att få fina och oskadda rädisor på friland. Jordloppan kan vara en av orsakerna.

Ett bra tips är att hälla ut en "3-dagars nässelvattenlösning" när grödorna på friland ännu är riktigt små.

 Nässelvatten kan användas på två olika sätt:

1. Som bekämpning
- Plocka nässlor i en hink (bara löst, tryck inte ihop dem) och häll på vatten.
- Låt det stå i tre dagar och sila sedan bort nässlorna.
- Vattnet/nässellösningen är kontaktverkande och fungerar på larver, spinnkvalster, jordloppor, bladlöss och tunnskaliga insekter.
Exempel 1: jordloppan mättar sig gärna på rödbetor och rädisor. Så fort groddnacken sticker upp så häller man av vattnet i såfåran. Man kan upprepa behandlingen när växten blivit är ca 5 cm, eftersom de har en tendens att komma en gång till.
Exempel 2: Lökmasken (lökflugans larv) som gnagar sig in och förstör löken kan också begränsas. När man ser att lökblasten gulnar en aning i kanten så kan det vara ett tecken på lökmasklarven. Om man direkt i detta skede häller lösningen på lökarna så kan man komma åt den nykläckta larven innan de går in i löken. Det är en hög procent på att du antagligen lyckas bättre med löken när nässelvatten används!
Förvaring: Efter ett par dagar blir det mer som gödsel, då sönderfaller nässelyran och styrkan som insektmedel. Man känner på lukten när det övergår till gödsel, men är inte lika starkt som ett 10-dagars nässelvatten eftersom nässlorna inte ligger kvar.

2. Som gödsel
- 10-dagars lösning gör man på samma sätt, men låter nässlorna ligga kvar i 10 dagar istället för 3. aktiverar komposten
- Luktar som gödsel
Förvaring: ca 5 dagar, låt stå skuggigt. Det börjar lukta mer för var dag, till sist mer härsket. Man kan också se att det blivit en tjock och oljig yta. Häll bort det i komposten ifall den är torr istället för att slänga. Det aktiverar komposten! Har du en blöt kompost så låter du bli.

Tips: Nässlorna som silas bort ger en bra kick i komposten. Släng dom dit istället för att göra dig av med dem! De innehåller rikligt med kväve.

Ha en trevlig helg!
Nu ska jag och maken på date!

Kitty

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

5 kommentarer:

lavendia sa...

Knepigt var allt kommer ifrån. Säkert kan det vara något sådant odjur som gör att jag inte lyckas med dillen ute. Det kanske skulle hjölpa med limpapper där också. Litet "kul" att du ändå fick dem i klistret. / Britt

♥Min Eden♥ sa...

På date? Det låter nais...!

Malin sa...

Usch va trist med ohyra!
Har märkt att t o m kvistar från tex körsbär man driver inne
plötsligt kan vara fulla med löss. Varifrån kommer de rackarna?
Limfällor minimerar säkert en del!
h. Malin

Tittis Trädgård sa...

Usch så trist med ohyra! Förra året drabbades mina sådder av sorgmyggor, inte alls kul.
Men i år ska jag vara beredd med nematoder.
Ha det fint!
Titti

Magdalena Lndr sa...

Tack för tipset med limfällorna! Hmm, många olika saker som vill åt våra växter och grönt... Hoppas du får bukt på odjuren! Trevlig helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen