måndag 4 juli 2016

Armeringsstöd för höga bär.

Nyligen hade jag ett inlägg om lite nya växter jag fått och ett växtstöd som jag tillverkat tillsammans med min man. I inlägget visade jag även en skiss till stödet för hallon och björnbär som skulle göras.

Nu är det klart!

Även detta är tillklippt och svetsat armeringsjärn av tjocklek 6 mm.

Ritning på växtstöd för hallon och björnbär.

Jag ringde Bautas byggcenter här i Jakobstad och måttbeställde alla delar färdigt klippta innan jag hämtade upp dem. Ett armeringsjärn är annars 6 meter långt, och jag var påväg till jobbet, ville inte ha bilsläpet med mina armeringsjärn att stå inne i stan hela dagen.
Med färdigt klippta bitar fick jag in det i bagageluckan när jag vek ner etta ryggstödet i baksätet.


Konstruktionen är som två hyllplan med fyra rutor i måtten 145 cm x 40 cm.
Bredden på det hela är lika som min odlingslåda.
Främre benen är 130 cm höga och de bakre är 160 cm. Det blev ett högre bakstycke (även det som rutsystem, men 30 cm höga) för att jag ska kunna stöda upp björnbären bättre. Man vill ju inte ha dem hängades framåt ut i gången där man ska passera.


Det är viktigt att kolla vinklarna så att det blir 90 graders hörn, annars är det lätt att det vrider snett som en salmiak.


Han började med att göra de två "hyllorna", sedan svetsades de fast på bakdelen med passligt mellanrum. Slutligen svängdes den med andra sidan uppåt för att få främre benen fastsvetsade.
Det är två hyllplan med rutor för att få de nya hallonskotten styrda innanför redan i tidigt skede.


Det positiva med armering är att det nästan försvinner, åtminstone när man tittar på långt håll. Även om det är järn, så blir det sirligt och skymmer inte stenarna för mycket.



I köksträdgården finns mycket annat av armering, järn, konservburkar och rostiga föremål.
Porten är av armering, likaså bågarna (fiberdukstunnel) på odlingslådorna och för ärter och bönor finns armeringsnät att klättra i.


Ännu blommar lite björnbär, men kartarna har redan börjat utvecklas
Det behövde absolut vara denhär höjden! Det gör inget fastän växterna är högre än stödet, men nu är de lite säkrade iallafall. De låg riktigt risigt till under stormen vi hade tidigare!

Det var inte det enklaste att trä på stödet nu när de växt sig så höga och redan börjat producera bären.
Kan rekommendera att göra stöden redan vid plantering, eller på våren innan de får förgreningar, blad och bär.



Grenarna ska ännu bindas fast i stödet så att de inte åker rund när det blåser, och så att de inte hänger över och knäcks. Dessutom ser det snyggare ut när de står rakare.

Det är bra att bo med en händig man!
(Även om det ibland behöver lite övertalning och mutor när man vill få något gjort!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Ja inte helt fel att bo med en händig man. Fast de hjälper ju inte att de är händiga om de inte är villiga, så tur han är bÅde ock :D Bra jobbat, bra blev det!

Unknown sa...

Tror du ett liknande stöd kan hålla för en stor ros av sorten Flammentanz? Söker efter rosstöd som jag kan tillverka själv utan att de kostar tokmycket med pengar.

Drömgården sa...

Ulrika, det tror jag säkert att man kan. Höjden behöver du kanske öka på och eventuellt behöver den inte vara 40 cm djup som denna. Det är nog bra att sätta fast den i väggen så att rosen inte vinkar framåt när den blir hög och tung.
/Kitty

Anonym sa...

Bra tanke om man inte harså många plantor. Mitt hallonland är så stort (ca 12×7 m) så vi har gjort stöd av virke med löpande järntrådar emellan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen