fredag 26 augusti 2016

Lotta & Jyrki's trädgård

I måndags hade jag (och ca 50-60 andra medlemmar i trädgårdsföreningen) nöjet att få besöka två trädgårdar i Pedersöre!

Först ut var den vackra trädgården i Katternö hos familjen Määttä.

Lotta känner jag sedan tidigare (hon är även en av mina kolleger på Sunds Trädgård) så jag har fått följa hennes trädgårdsprojekt både på facebook och instagram. Hon är ett riktigt energiknippe, full med idéer. Det är alltid lika roligt att få komma ut och se trädgården och resultaten i verkligheten.

Det hade regnat 35mm på dagen, men vi hade turen med oss och det var uppehåll hela kvällen.

I växthuset samsades hallon och tomater med calamondin, fikon, vinrankor och you name it!
Malabarspenaten som slingrade sig i en kruka på planteringsbordet väckte mycket uppmärksamhet. Det var många som inte stött på denna vackra ätliga växt tidigare.I trädgården finns en mängd anläggningar och rabatter som formar gräset till slingrande gångar. Anläggningarna har kantstenar av både natursten och takpannor mm.


Pärlrönn, Sorbus Koehneana
En mäktigt stor Vicitella-Klematis drypande blöt efter regnet.


Maken Jyrki är också en kreativ själ som gillar att pyssla och bygga i trädgården. Han pinterestar, inspireras och utför!


Det är inget litet jobb bakom denna vackra slingrande kant, där armeringskonstruktionen håller natursten som höjer anläggningen från gräsmattan. Runtom är betong och skiffer som förenkler skötseln och gör att gräset inte skymmer stenarna. Här fanns flera intressanta träd och buskar planterade.
Familjens alla resor finns nu samlade på skyltar som pekar en åt rätt håll sett från trädgården. En fin detalj som ger det lilla extra, samtidigt som det högst antagligen väcker många minnen.
Man kan stå där och säga: "Ja men minns du den där gången i Cyper...", "Tänk om man satt där i solstolen på Santorini..."
Då är det ju bra med jordgloben högst upp ifall man råkar ha besök som inte vet var någonstans på världskartan de ligger.


En annan lösning med armering och kullersten är spiralen med Sedum och Jätteverbena.
Det var många som stod och diskuterade konstruktionen på denna. Många som gärna hade sett den i sin egen trädgård!
Det var några av bilderna som togs i Lotta och Jyrkis trädgård. En trädgård där ideérna och kreativiteten har fått flöda! Det är att ha kameran laddad och utrymme på minneskortet när man tittar in här.


Jag besökte Lotta och Jyrki under öppna trädgårdar för två år sedan (inlägg här). Då var öppna trädgårdar redan sista veckan i juni, så det var en helt annan blomning. Mycket hade ändrat i trädgården, så det var riktigt intressant att utforska den igen.

Tack igen Lotta för att ni öppnade eran trädgård för oss!
Den andra trädgården var i Esse, den kommer ni snart att få se här också...

Vill ni kika på andra trädgårdsbesök som gjorts så hittar ni dem under etiketten "Trädgårdsbesök".

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen