söndag 21 augusti 2016

Skörd & höstsådd

I år har jag testat på en del nytt när det kommer till odling, skörd och hur jag tar tillvara skörden.
Det började med fönstergrönsaker och sedan vintersådd. Senare har jag satt nya plantor och sått nya frön när jag slutskördat en yta. Nu testar jag sen sommarsådd för höstskörd. En del av skörden har frysts in och en del torkas till grönsakssalt.


Har slutskördat dillen i den ena odlingslådan.
Stumparna som lämnade grävde jag ner så att jag fick ren och bra jord överst. Det fick bli mat till maskarna som ger näring tillbaka i jorden.

Hade tänkt ta bort alla de små mangold-plantorna som aldrig blev till något, men nu har de plötsligt börjat växa. Lät dem stå kvar, så kanske jag får några blad att skörda innan jag tar bort dem.

I mitten av lådan står den lila grönkålen kvar.
Den var helt uppäten av kålmalens larver, men nu har den börjat ge nya blad. Troligen hinner den ännu växa och ge lite skörd. Har varit med om liknande tidigare. Uppätna plantor, men sedan när larvstadiet har passerat för kålmalen så orkar plantorna ge nya blad, som då får vara ifred.


Mellan de små mangold plantorna sådde jag Vintersallad (Machésallad). Jag hade köpt två olika sorter, båda av Nelsons frön, men den ena ekologisk. Nu sådde jag den bredvid varandra i varsin sektion, så att kan jag jämföra växtsätt och smak mm sen.


Sålänge jag väntar på vintersalladen så ger jag mangolden en chans att hinna producera, sen drar jag upp dem.


Nelsons Organic Vinter-/Machésallad 'Vit' och Nelsons Vinter-/Machésallad 'Vert de Cambrai'

I den andra sidan av lådan sådde jag spenat med ca 15 cm mellanrum. De ska inte sås för tätt, då har de inte utrymme att få sina stora fina blad. Jag mätte inte upp avståndet eller märkte ut raka rader. Nej, jag tog den snabba vägen och bara pickade fingret i jorden tills jag hade hål i hela triangeln med bra mellanrum. Sedan släppte jag ner ett frö i var hål och lade igen med jord. Snabbt och enkelt!

Nelsons Spenat 'Nores'

Nu väntar jag bara på att det ska börja hända något!
Önskar verkligen att jag ska få en smarrig spenatskörd innan vintern!

Den lila-ådriga spenaten och romansalladen har jag slutskördat och jorden är förberedd för ny sådd. Började förstås hällregna plötsligt när jag höll på, så jag hann inte med här. Rädisor och ruccola ska i varje fall så här idag.

Inne bland fänkålen står en stor planta Rosenskära som snart börjar blomma.


Samma odlingslåda för en månad sedan hittar ni i ett inlägg om "odla själv" som publicerades 25.7.16. Helt otroligt att se hur liten fänkålen var då, och plocksalladen som var låg och kontrollerad.
Salladen växte sig högre än armeringsbågarna, men nu har vi ätit upp största delen av den.

Finns andra lådor också där det kommer fri odlingsyta vartefter jag skördar. Kanske jag testar att så in palsternacka och plantera vitlök där för skörd nästa säsong..

Tre av lådorna ska till hösten putsas upp och få färdigt arbetad jord så att de står klara när jag ska vinterså grönsaker i februari-mars.

Planen är att så en låda med sallad och rädisor på varannan rad, en med morot och en med spenat. Dill vill jag också få in någonstans, kan hända att de hamnar där rabarbern står. Jag har flyttat en stor bit av plantorna, så det finns utrymme där och jag har byggt lock som passar på lådan.

Trevlig söndag på er!
Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

Anonym sa...

Va fint du har det i dina lådor! Gillar att grönkålen går på diagonalen.
Jag skulle så spenat idag där jag tagit upp potatis, men fröna var slut. Istället bredsådde jag en blandning av vintersallat, mizuna och rucola. Jag tänkte att jag kan gallringsskörda vartefter. Lenni hjälpte mig så, och då han fattade galoppen tyckte han att det var så roligt, skrattade och klappade händerna då han kastat ut frön. Det blir troligen ganska ojämnt, men vad gör det ;)

<3 Nina

Drömgården sa...

Va roligt Nina. Jag hade med Alva när jag vintersådde. Det hände att hon kastade de överblivna fröna tillbaka till mig istället för att ge dem i handen. Huvudsaken att barnen tycker det är roligt och är intresserade att vara med och odla! :D
Kram Kitty

Anonym sa...

Hur får du hållit bort ogräset i gruset mellan odlingslådorna? Markduk, plast eller vad har du under? :)

Drömgården sa...

Jag har markduk under. Men det enda som kommer är fröogräs. När man har singel har rötterna inget att fästa i och är därför lätt att dra bort när man får syn på dem.
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen