fredag 25 november 2016

Blommig fredag: "I det dolda"

Fredag! Igen?? Vart rusar dessa veckor?!

Blommig fredag kör idag med temat "i det dolda". Och min trädgård ligger just nu dolt av ett tunns snötäcke.


Men under snötäcket finns ännu lite liv...


Luftlöken har inte frusit bort eller vissnat ner, nej, den har hållit sin gröna färg.


Lyfter man på locket till den ena odlingslådan så hittar man ännu lila grönkål och machésallad.
Undersidan av salladsbladen väger tung av is, men salladen är ändå inte frusen eller förstörd. Den kallas ju också vintersallad, just för att den är så köldtålig.Grönkålen är så vacker, gillar denna lila variant jättemycket. Men... jag har faktiskt inte ätit av den!
Hur jag än försökte skydda den och gick dagligen och vände på varje blad, så åt kålmalens larver upp den så bara ådringen fanns kvar! Jättetråkigt! Lät plantorna sitta kvar ändå, för jag vet att när larvstadiet är förbi så brukar plantan rycka upp sig och producera nya blad, och visst gjorde den det. Lite sent dock, och typiskt nog fick vi kölden hit ganska tidigt i höst. Plantorna är riktigt små, men snygga med sina isiga blad.


Detta ligger i det dolda i min köksträdgård, något annat som ligger så dolt att man inte ens kan se dem är jordärtskockan! Ska bli såååå roligt att för första gången skörda egen jordärtskocka till våren!

Ha en trevlig helg!

/Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 kommentarer:

Merja sa...

Fina bilder på allt ätbart som inte tycks bry sig om snön som döljer det mesta:)
Trevlig helg!

Veronica sa...

Vissa grönsaker är verkligen tuffa och övervintrar och börjar om nästa vår. Så risken är stor att du hinner smaka på kålen om du är ute tidigt innan larverna tagit den !
Ha en bra advent!

//Veronica

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Du kanske kan få en extra sen eller tidig skörd av lite gott grönt. Visst är det härligt med saker som tål en hel del frost utan att ge upp.

Ha en fin första advent! Carina

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Härligt med lite grönt som går att skörda sent på säsongen. Förra året var bättre för kålen, i år var kålmalen förfärliga även här.
Trevlig 1:a advent!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen