onsdag 22 mars 2017

Tomater och chili pågång

I förrådet står 2 chiliplantor och en paprikaplanta på tillväxt under växtbelysningen. Det grodde väldigt dåligt och sedan hade barnen mitt såbrett i golvet... suck. Två plantor gick att rädda (själv var jag på jobbet), och de tror att de fick rätt namnskylt till rätt planta...


De hade försökt plantera ner dem pånytt, de två stackarna som överlevde fallet. Jag vill ju ha lite mer chiliplantor än såhär, så jag gick och köpte en ny påse av frilandssorten 'Piment d'Espelette'.
Den 13.3 sådde jag tomatfröna och min nya chilipåse.
Samtidigt skolade jag om de två överlevarna och flyttade ut dem till förrådet.


Jag har två tomatsorter iår 'Tiny Tim' och 'Balkonzauber'. Chilisorten är samma som förra året 'Piment d'Espelette'. Denna chilipeppar blir ganska stor, enligt scovilleskalan är hettan 2/5. Låt inte detta lura er, den är nog het ändå! Som ni kan se på fröpåsarna, så är de alla lämpade för frilandsodling. Jag äger inget växthus, så det är att välja lite vad man odlar.


Fyra dagar efter sådd grodde de första tomaterna.

Tomaterna 'Tiny Tim' och 'Balkonzauber' sådda 13.3 grodde den 17.3
Redan följande dag, fem dagar efter sådd, hade nästan alla tomatfrön grott och växt sig ett par centimeter höga. Vid omskolning sänker jag dem så att växtpunkten vid hjärtbladen lämnar strax ovanför jordytan.

Tomater 18.3, sådda 13.3
Nästan alla små plantor hade vattendroppar (kondens när jag har lock på lådan) i sina hjärtblad. Jättegulligt!


Chili gror inte lika snabbt, men 7 dagar är inte lång tid. Skulle skillnaden vara större än så skulle det inte vara lämpligt att bredså dem i samma brette, eftersom omskolningstiden blir olika.

Till höger: Chili sådd 13.3, grodde 20.3
Så långt hade mina småplantor hunnit när jag tog kort av dem i förrgår.
Av 'Tiny Tim' grodde 9 av 10.
Av 'Balkonzauber' grodde 7 av 8.
Av chili grodde 4 av 6.
Helt bra resultat!

Nu ska jag vänta 1-2 veckor och sedan är det dags att skola om dem så att varje planta har egen kruka. Men nu när det grott så ska de få flytta ut till förrådet med de andra plantorna.

Hur är det annars med vårfeelisen??
Vägarna är bara och man kan både se och höra hur snön smälter i trädgården! Love it!
Svanarna ser man lite nu som då där de går omkring på de blöta åkrarna...
Nu är det verkligen vår i luften! Och ni vet vad det betyder, jo, snart ska jag så ännu mer frön! För att inte glömma odlingslotten som jag inte ens börjat jobba med ännu.

Ha en fortsatt fin vecka!
Själv jobbar jag sex dagar denna vecka, men på lördag är jag ledig. Den dagen blir en hel dag i Vasa med mina trädgårdsnördar! Jeee!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Bella sa...

Härligt med alla sådder den här tiden på året! �� Nu är våren på gång!
Lycka till med odlingarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen