tisdag 21 mars 2017

Vintersådd på friland

För en vecka sedan fick jag äntligen klart i köksträdgården så att jag kunde kallså mina grönsaker.

Iår höjde jag nämligen på odlingslådorna med ett varv brädor till. Jag köpte obehandlad lärk, lite dyrare, men rötbeständigt och hållbart. Nu är de ju inte samma färg som befintliga lådan, men det får jag fixa till våren sen.


Jag har inte satt någon duk upp på det nya varvet. Jag fyllde bara upp med jord till gamla brädornas övre kant. Jag ville nämligen skapa mer utrymme för växterna att växa innan de når upp till plasten på locket. Nu har de ca 20 cm högt utrymme inne i lådan.

Jag använder vanlig trädgårdsjord. Behöver bara vara så tjockt lager att det räcker till när man gör såfåran. Jag plattar inte till jorden innan jag sår, för då kan man bara trycka med en pinne för att få djupa diken, sedan sår jag som vanligt och kan enkelt täcka över fröna med den porösa jorden. Efteråt plattar jag till jorden.


Passande grönsaker för vintersådd är exempelvis asiatiska kålsorter, sallad, spenat, rädisa, sommarmorot, palsternacka, dill, persilja osv.

När sådden är klar kastar man riktligt med snö över hela jordytan.
Snön smälter sedan och blöter upp jorden. Sätt på locken och börja vänta på varmare tider!
När fröna tycker att jorden nått en passlig temperatur så börjar det gro. Förra året kom mina rädisor upp den 12:e april. 



Ifall det är växlande väder mellan varmt och kallt kan det hända att snön smälter bort ganska snabbt. Då kan man kasta in mera snö, finns det ingen snö behöver man eventuellt vattna med tiden. Fröna gror inte i torr jord!

När vårsolen börjar ligga på och fröna gror är det viktigt att hålla koll på temperaturen och fuktigheten i lådorna!
Det blir växthuseffekt med plastlock och temperaturen kan stiga riktigt högt under soliga dagar. Glöm inte att vattna grödorna sen, eftersom ingen nederbörd kommer genom plasten. Exempelvis sallad och rädisor vill ha ganska mycket vatten, annars blir de beska.

Gjorde en film om vintersådd förra året, men ville göra en ny iår.
Använde detta klipp som föreläsningsmaterial igår också när jag höll en föreläsning på trädgårdsföreningens månadsmöte.


Har ni testat att vinterså någongång?

Här kan ni se ett inlägg från vintersådden 21:a maj förra året.
Då skördade vi stora fina rädisor redan, vid tidpunkten jag annars brukar så första omgången! Spenat var så långt att man kunde nypa lite blad här och där, salladen började komma upp, morotsblasten svajade på och jag började redan stjäla lite små dillkvistar att sätta på smörgåsen.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Veronica sa...

Det finns inget smartare sätt tycker jag än att vinterså!
Jag vintersår mest perenner och sommarblommor men dill och kronärtskocka är otroligt tacksamma att driva på det viset oxå.

Bra att få lite mer djup i lådorna!

Lycka till!

//Veronica

camilla sa...

Intressant! Jag visste inte att man sätter snö ovanpå. Alltid lär man sig nåt nytt :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen