tisdag 26 september 2017

Nyzeeländsk spenat

Dagens stora tips inför nästa år:
Nyzeeländsk spenat
Spenaten/salladen, som aldrig tar slut!


Nyzeeländsk spenat hör inte till spenatsläktet och innehåller inte nitrat som bildar nitriter i kroppen vid stor konsumtion.
Därför är den bättre för exempelvis små barn eftersom vanlig spenat inte rekommenderas till barn under 1 år. Den har lite tjockare läderartade blad. Smaken påminner om spenat, men ändå inte riktigt. Användningen är ungefär lika. Man kan använda den både varm och kall, i sallader, soppor, på smörgåsen, i pesto, smoothie osv. Lika som spenaten så går den även att frysa.

En annan skillnad är att vanlig spenat är en kallvädersväxt som kan odlas vår och höst, men går i blom när det blir varmt på sommaren. Nyzeeländsk spenat är en varmvädersväxt som planteras ut när frosten är över och värmen börjar komma.Jag har redan skördat av de här plantorna i ett par månader!
Varje gång jag bryter en gren eller tar ett blad så kommer nya förgreningar och stjälkar.
Ju mer man skördar destu mera producerar den!
Stjälkarna är stabila och man behöver inte vara rädd att barnen ska "skörda sönder dem". Och skulle något gå av växer det ut nytt! Jag skördar och skördar, ändå tränger den bort de andra grönsakerna och på ytterkant får jag skörda flitigt för att de inte ska hänga enda ner i gruset.


Här kan ni se hur dess stjälkar växer in mellan purjon och salladen och trycker dem åt sidan!


Det såg länge tomt ut i odlingslådan efter utplanteringen av mina små pluggplantor. Hann tänka både en och två gånger om de alls kommer att växa till sig och bli till något, och hade jag satt bra avstånd?!
Aldrig hade jag kunnat förvänta mig det här!

Nyplanterade pluggplantor 20.6.2017, som jag drivit upp själv.
Som ni ser så behövs inte fullt så här många plantor nästa år!
Jag har 5 plantor i raden på en låda som är 140 cm lång. 4 skulle ha räckt bra.

Purjolöken håller på att ge vika, där den står upptryckt mot bataviasalladen. Salladen har också blivit sned och håller på att gå i blom. Denna vackra rödlila sort (Bataviasallat 'Redlo') tycker jag att går bra att fortsätta skörda ändå, påverkar inte smaken avsevärt. Den ger en fin färg till odlingen.


Här under lämnade rosensalladen!
En fick jag skörda bort. Det blev så tätt att den var påväg att börja ruttna i de yttre bladen. Tog in och putsa upp den. Använde den i flera sallader, eftersom den har en lite bitter eftersmak så vill jag inte att den dominerar. Den ger en extra smak samtidigt som den är fantastiskt vacker!Så med andra ord, nyzeeländsk spenat kan jag varmt rekommendera!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Alltså blir det Nyzeeländsk spenat nästa år! :D Tack för tipset! :)

Ylva sa...

Min levde en tynande kamp i sålda i ett varm växthus hela sommaren....men stod pall. Så nästa år skärpning! Ut i landet med den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen