fredag 15 september 2017

Besök i Juttas trädgård

För en tid sedan blev jag bjuden på lunch hos min kollega Jutta. Vi åt en fantastisk lunch ute på terassen och sedan tog vi en lång rundtur genom trädgården.

Den första bilden är tagen från infarten, redan då jag anlände... Hade sån lust att gå vidare in till trädgården, men man måste ju gå in och hälsa först!
Gången utmed huset är lummig och avskärmad med en spaljé och port. Man blev bara så nyfiken att gå in där. Jättemysigt.


Längre in efter stigen hittade man vackra blommor och stilleben.
Här fanns även ett flertal vinbärsbuskar, hallon och krusbär mm.Gången sett från andra hållet, med trädgården i ryggen...
Det är bara så synd att jag inte fått samma känsla i bilderna som verkligheten.
(Hade många bilder att välja mellan, men den hårda kontrasten mellan sol och skugga gjorde det utmanande för min kamera som inte riktigt vill samarbeta för tillfället..)


Här har vi uterummet, som syntes i ändan av gången redan på den första bilden.
På sidan om, under tak, finns en grillplats. Ett vackert element i trädgården och extra trevligt, men även praktiskt, att ha som gästrum på sommaren. Framför var även en terass så att man kan sitta nära grillplatsen både för att äta och umgås.Päron 'Pepi'
Sett från trädgården.


Fotograferat från terassen framför uterummet.


utefter huset fanns en grönskande rabatt med jättestora pioner. Den skulle jag gärna se blomma! Helt säkert en mäktig rabatt på sommaren. Andra sidan gången hade jostabär (krusvinbär) som häck, klematisport och uppstammade Olvon.
Gången leder vidare in till en annan terass indelad i flera sektioner.


När man först kommer upp på terassen möts man av en plantering med bolltuijor på stam, bredvid finns en sittplats, sedan kommer matplatsen och i sista sektionen en fantastisk laungehörna uppbyggd av svartmålade lastpallar. Här drack vi vårat kaffe i solen.Ute i växthuset, där grönskade det minsann!
Flera stora plantor av Oxalis blommade rikligt, Malabarspenaten klättrade efter väggen, här fanns grönväxter, blommande växter, chili, paprika, djungelgurka, tomater....
På framsidan av huset fanns en till sittplats. Det är bra med många sittplatser i olika lägen, då kan man själv välja ifall man vill sitta i sol eller skugga. Det var dessutom väldigt inbjudande strax intill entrén av huset.


Framför fanns en rabatt som avgränsade mot vägen.
Där fanns fina tallar på en rad. Hela långsidan mot vägen gick i samma tema, skogslikt. Myckt bark och flis, lite skogsbotten, flerårig ljung, hortensior (både busk och klättrande) och andra perenner som passar för en mer skuggig del av trädgården. (glömde fotografera här)

Blev helt trollbunden av denna trädgård!
Det är ingen stor trädgård, men helt klart tillräckligt stor. De har dessutom fått in så många element här. Flera olika fruktträd, bärbuskar, många olika rabatter, flertal sittplatser, buskar, uterum, grillplats, växthus... Så mycket att se! Jag måste återvända nästa år, på en annan tidpunk av säsongen, för att ta mej en ny titt. Jag har garanterat missat flera saker, växter och fina ideér. Så brukar det kunna bli när det finns så mycket vackert att titta på och utforska.

Tusen tack Jutta för att du bjöd in mig till din trädgård på lunch!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Trädgård i Torslanda sa...

Fantastiskt fint och snygg avvägning mellan det "inredda" och det mer öppna och gröna i trädgården. Tack för titten hos Jutta.
//Helene

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen